Kuriozitete
Si lindi shkurtesa “OK”
Demokracia
21:59 | 17 Shtator 2023

Share:

Sa herë në ditë thoni ose shkruani OK? Kjo shkurtesë është një nga më të përdorurat në gjuhën angleze dhe është bërë një shprehje popullore e përdorur nga njerëzit në të gjithë botën.

Ka shumë teori për origjinën e saj dhe një nga historitë më të njohura na çon në Boston, konkretisht në redaksinë e gazetës Boston Morning Post.

Një shaka gazetareske

Sipas teorisë së etimologut Allan Walter Read, termi u krijua krejtësisht rastësisht, në zyrën e redaktorit Charles Gordon Green, i njohur ndryshe për shakatë e tij dhe gjithçka nisi si një shaka e thjeshtë editoriale.

Gjegjësisht, në vitin 1839, në një gazetë doli një artikull satirik për gramatikën që përmbante termin “OK”, d.m.th. një shkurtim për termin gramatikisht të pasaktë “Oll Korrect” (eng. “Çdo gjë është e saktë”). Fraza u rishfaq në gazeta tre ditë më vonë dhe më pas u përhap në media të tjera.

“OK” në fushatën presidenciale

Termi “OK” u përpoq të përdorej edhe për qëllime politike kur presidenti i atëhershëm i SHBA Martin Van Buren luftoi kundër William Henry Harrison për mandatin e tij të dytë. Van Buren ishte me origjinë nga Kinderhook, Nju Jork, dhe për këtë arsye u mbiquajtur “Old Kinderhook”, ose “OK”.

Kështu, termi “OK” mori një kuptim të dyfishtë, por nuk ishte i dobishëm për Van Buren, i cili humbi zgjedhjet.

“OK” për cookies

Hulumtimi i etimologut Read e çoi atë në Evropë, ku termi supozohet se përdorej për cookies, ndërsa një teori tjetër sugjeron se “OK” e ka origjinën si një shkurtim për termin telegrafik “Open Key”.

Në fund të fundit, “OK” nuk duket se po shkon askund. Mund të bashkohet me “LOL”, “OMG” dhe shkurtesa të tjera të njohura, por “OK” mbetet një term universal i përdorur në mbarë botën./Foldrejt/

Të ngjashme