COVID-19KosovaSot:0Të gjitha:272,214|Bota 650,702,814
OpEd
Shanset e Bidenit për të qenë i nominuari i Demokratëve në 2024, janë rritur shumë
Demokracia
08:19 | 01 Tetor 2022

Share:

Presidenti Biden fitoi nominimin Demokratik në vitin 2020 kryesisht për shkak të zgjedhshmërisë dhe aftësisë së tij për të bashkuar spektrin e plotë të demokratëve. Suksesi i tij i deritanishëm në realizimin e agjendës së tij të qendrës së majtë përsërit argumentin më të mirë për të për të kandiduar në vitin 2024: Ai shmang rrezikun e një kandidati shumë të majtë për të fituar në zgjedhjet e përgjithshme.

Nga Jennifer Rubin, Washington Post

Vlerësimi më i lartë i miratimit të Biden në javët e fundit është kryesisht një funksion i pozitës së tij të përmirësuar mes demokratëve. Për shembull, në fillim të këtij muaji Associated Press, raportoi se “78% e demokratëve miratojnë performancën e punës së Biden, nga 65% që ishte në korrik.”

Gjashtëdhjetë e gjashtë për qind e demokratëve e miratojnë Biden-in për ekonominë, nga 54 për qind në qershor.

Sondazhi më i fundit i Morning Consult-Politico konfirmon prirjen dhe tregon se partia po ngrohet ndaj mundësisë së një fushate rizgjedhjeje.

“Përafërsisht 3 në 5 votues demokratë (59%) thanë se Biden duhet të kandidojë për rizgjedhje në 2024, nga shifra më e ulët 51% që ishte në fillim të korrikut përpara se Kongresi të miratonte Aktin e Reduktimit të Inflacionit, arritja e vitit për nënshkrimin legjislativ të presidentit,” u zbulua nga sondazhi.

“Gjatë të njëjtës periudhë kohore, sondazhet e veçanta të Morning Consult kanë gjetur se përqindja e votuesve demokratë që thanë se Biden ka mbajtur premtimet e tij është rritur – nga 50% në një sondazh të 7-9 korrikut, në 69% tani”.

Në mesin e demokratëve, ka një rritje prej 20 pikë përqindje te ata që kanë dëgjuar lajme pozitive për Biden.

Nuk është e vështirë të kuptohen arsyet për përmirësimin e pozitës së Biden.

Demokratët e vlerësojnë gjithnjë e më shumë presidentin për përmbushjen e premtimeve të fushatës, duke përfshirë emërimin e një gruaje afrikano-amerikane në Gjykatën e Lartë (plus më shumë se 80 gjyqtarë të ndryshëm të gjykatave të ulëta); një plan masiv infrastrukture; një investim historik në energjinë e gjelbër; reformat e sigurisë së armëve; dhe masat për të reduktuar kostot e kujdesit shëndetësor (p.sh., kufizimi i çmimeve për insulinën, lejimi i Medicare për të negociuar kostot e barnave).

Në një masë të madhe, Biden ka vërtetuar shprehjen: Nëse progresistët duan të avancojnë axhendën e tyre, votoni për një të moderuar. Demokratët që mund të preferojnë një figurë të zjarrtë ose një folës më frymëzues, mund të kenë shumë pak arsye për t’u ankuar kur bëhet fjalë për mbajtjen e axhendës së partisë nga Biden – veçanërisht duke pasur parasysh se ai nuk ka vend për të kursyer në një Senat 50-50.

Sigurisht, Biden nuk mbizotëroi në planin e tij ambicioz “Build Back Better” (për të ndërtuar përsëri më mirë), ose në reformat e tij për të drejtat e votës. Por ai ka ofruar më shumë për demokratët në dy vjet se çdo president që nga Lyndon B. Johnson (i cili, në pak më shumë se një vit pas zgjedhjeve të vitit 1964 – me përfitimin e shumicës së madhe në Kongres – nënshkroi në ligj Aktin e të Drejtave të Votimit, Lufta kundër Varfërisë, gurthemeli i Aktit të Mundësive Ekonomike, ndihma federale për arsimin, një zgjerim i Medicare dhe Medicaid dhe legjislacioni për të krijuar Fondacionin Kombëtar për Artet).

Në një moment kur shumë në narrativën kryesore të medias këmbëngulin se ish-presidenti Donald Trump ka konsoliduar qëndrimin e tij në parti, në fakt është Biden ai që ka riafirmuar mbështetjen e tij të gjerë. Nëse kjo vazhdon, është e vështirë të imagjinohet që Biden të refuzojë mundësinë për të kandiduar për një mandat të dytë, nëse shëndeti i tij mbetet i fortë.

Përpara se Lyndon B. Johnson të vendoste kundër kandidimit për rizgjedhje pas paraqitjes së tij relativisht të dobët në zgjedhjet paraprake në Neë Hampshire të vitit 1968 (për shkak të luftës gjithnjë e më të papëlqyeshme të Vietnamit), presidenti i fundit që hoqi dorë vullnetarisht nga shansi për një mandat të dytë ishte Rutherford B. Hayes.

Biden-it i pëlqen të thotë: “Mos më krahasoni me të Plotfuqishmin, më krahasoni me alternativën”. Për demokratët, Biden aktualisht duket shumë më mirë se alternativa, prandaj, shanset e tij për të qenë i nominuar në 2024 janë rritur në mënyrë dramatike.

Të ngjashme
OpEd • 06 Dhjetor 2022