COVID-19KosovaSot:106Të gjitha:229,571|Bota 554,457,074
Diaspora
Në shtetin ku jetojnë shumë kosovarë: Të kualifikuar më shumë se vendasit, por të papunë
Demokracia
11:42 | 16 Janar 2022

Share:

Ndërsa lëvizja në Zvicër për ndjekje të punës është një faktor kryesor për shumë njerëz, studimi zbuloi gjithashtu një nivel më të lartë të papunësisë tek të huajt krahasuar me popullsinë e përgjithshme. Shkalla e papunësisë në mesin e të huajve është shtatë për qind, krahasuar me vetëm tre për qind për shtetasit zviceranë pa sfond migrimi, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Ky është rasti pavarësisht se të huajt në Zvicër janë ‘të mbikualifikuar’ në krahasim me shtetasit zviceranë. FSO zbuloi se 19 përqind e të huajve të gjeneratës së parë të papunë ishin të mbikualifikuar, krahasuar me 12 përqind të shtetasve zviceranë pa sfond migrimi. Të huajt e gjeneratës së dytë të papunë u vlerësuan gjithashtu se ishin 12 për qind të mbikualifikuar.

<div “=”” style=”margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(0, 0, 0); font-size: 14px; text-decoration: none; list-style-type: none; font-family: Oswald, sans-serif; box-sizing: border-box; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255); text-align: center;”>
Të huajt e gjeneratës së parë kishin gjithashtu më pak vjetërsi në vendet e tyre të punës sesa shtetasit e brezit të dytë ose zviceranët, megjithëse ndryshimi ishte relativisht i papërfillshëm. Në total, 32 për qind e të huajve të gjeneratës së parë kishin funksion menaxherial, krahasuar me 35 për qind të shtetasve zviceranë ose 32 për qind të të huajve të gjeneratës së dytë.

Qeveria zvicerane ishte e kujdesshme për të theksuar se ky studim mori parasysh vetëm statusin e migracionit dhe statusin e punësimit. Faktorë të tjerë si mosha dhe niveli arsimor nuk u morën parasysh, por do të ishin të rëndësishëm në përcaktimin e rezultateve të punësimit, përcjell tutje albinfo.ch.

Pothuajse 40 për qind e banorëve zviceranë kanë një “prejardhje migrimi” 

Mbi 2.7 milionë njerëz në Zvicër – 38 përqind e banorëve të përhershëm të moshës 15 vjeç e lart – kishin një sfond migrimi në vitin 2020, sipas të dhënave të reja nga Zyra e Statistikave Zvicerane (FSO). Krahasuar me vitin 2019, kjo paraqet një rritje prej 0,3 pikë përqindjeje. Në mesin e popullatës me prejardhje të huaj, 80 për qind (2.2 milionë) kanë lindur jashtë vendit, ndërsa pjesa tjetër 20 për qind (530,000) kanë lindur në Zvicër.

Numri i të huajve priret të jetë më i lartë në qytete si Cyrihu dhe Gjeneva, megjithëse disa kantone më pak të urbanizuara si Ticino kanë gjithashtu një përqindje të lartë të banorëve të huaj ose banorëve me prejardhje migrimi.

 

Të ngjashme