Arte
Historia, ja si pushtimi i Amerikës i shkatërroi indianët
Demokracia
22:59 | 11 Shkurt 2022

Share:

Manaus, 2021 : nga kryeqyteti i shtetit brazilian të Amazonas, një variant i SARS-CoV-2 ka arritur në territorin e largët të Yanomami, një pjesë e pyllit tropikal të Amazonës me madhësinë e Portugalisë, dhe ka shkatërruar anëtarët. të këtij fisi të largët.tashmë në rrezik zhdukjeje.

Tenochtitlán, 1520 : Një epidemi shkatërruese e lisë shpërthen pas mbërritjes së pushtuesve spanjollë. Gjysma e banorëve të Aztekëve vdiqën në vuajtje torturuese dhe kështu nuk arritën të ndalonin rrethimin e gjatë të Hernán Cortes dhe ndjekësve të tij, i cili përfundimisht fshiu qytetin nga themelet e tij. A po përjetojmë tani valën e gjatë të atij shoku demografik që filloi 500 vjet më parë?

SI NJE VIRUS. Kur kolonizatorët evropianë zbarkuan në tokën e paeksploruar amerikane sollën me vete sëmundje për të cilat popullatat vendase nuk kishin antitrupa: lisë, por edhe grip, skarlatina, fruth, difteria, etj. Pastaj merrni parasysh një forcë ushtarake superiore teknologjikisht dhe përdorimin e kuajve, të pa parë kurrë në ato vende, dhe shtoni kësaj formule vdekjeprurëse edhe urinë për pasuri dhe zero skrupuj, dhe Pushtimi ishte i plotë, së bashku me shfarosjen e vendasve.

Sëmundjet e sjella nga evropianët, shumë më shpejt se ushtritë, u përhapën në të gjithë Amerikën nga fisi në fis, duke zhdukur 95% të popullsisë indigjene parakolumbiane, sipas shumë historianëve. Por ky shpjegim ka shumë pika që janë ende të paqarta.

“Nuk ka dyshim se takimi amerikan ka shkaktuar një rënie katastrofike të popullsisë indiane”, thekson një nga demografët më të rëndësishëm italianë, Massimo Livi Bacci, në esenë e tij Conquista. Shkatërrimi i indianëve të Amerikës (Il Mulino).

“Paqartësitë kanë të bëjnë më shumë se çdo gjë tjetër për shtrirjen e fatkeqësisë, kohëzgjatjen e rënies dhe, natyrisht, shkaqet që e përcaktuan atë.

NUMRAT. Nuk ka unanimitet mes studiuesve për shtrirjen e fatkeqësisë.  Vlerësimet më të fundit janë mjaft të ndryshueshme, nga një minimum prej 8 milionë në një maksimum prej 112.

“Ka arsye të mira për të besuar, në dritën e elementeve dhe vlerësimeve të reja, një popullsi ndoshta afër 30 milionëve, rreth një e treta e popullsia bashkëkohore evropiane”, shpjegon Livi Bacci.

Deri tani, “përgjegjësia” më e rëndësishme për humbjet njerëzore në fazën fillestare duhet t’i atribuohet patologjive. Mendoni se çfarë ndodhi në Kontinentin e Vjetër kur u shkatërrua nga epidemitë e murtajës.

“Evropa, e goditur nga murtaja për dy breza, humbi vetëm një të tretën e popullsisë së saj; Patologji të reja, si tifoja dhe sifilizi, apo rishfaqja e të tjerave si lija, ndodhën pikërisht në kohën e Pushtimit dhe nuk cenuan rritjen e popullsisë së shekullit të gjashtëmbëdhjetë”, thekson Livi Bacci.

Pse, nga ana tjetër, ndodhi e kundërta në kontinentin amerikan? Edhe këtu efekti i “tokës së virgjër” (dmth mungesa e imunizimit të parakolumbianëve) u zhduk pas goditjes së parë, pra pasi individët e prekur dhe të shëruar fituan imunitet mbrojtës ndaj valëve të mëvonshme epidemike. Me pak fjalë, në një moment të caktuar erdhën në lojë faktorë të tjerë, shumë prej tyre të natyrës sociale.

Nahua e Meksikës Qendrore e shkatërruar nga lija e Kodit të Firences, hartuar midis viteve 1540 dhe 1585. Nuk ishte vetëm lija që shfarosi indianët, por edhe gripi, ethet e kuqe, fruthi, difteria, shytat dhe tifoja.

PA TË ARDHMEN. Tronditja e Pushtimit shkatërroi të gjithë sistemin demografik indigjen: jo vetëm që njerëzit vdiqën më shumë, por në të njëjtën kohë ai frenoi lindshmërinë. Mundësia e krijimit të sindikatave të reja, për të pasur fëmijë, për të lëvizur lirshëm në territoret e veta, të gjithë mekanizmat e mbrojtjes natyrore që ndërhyjnë kur një popullsi pëson një reduktim të papritur, u ul.

Bllokimi i këtyre sistemeve të vetëmbrojtjes ishte, para së gjithash, imponimi i një logjike koloniale. Menjëherë pasi vunë këmbën në Botën e Re, pushtuesit krijuan encomenda, një sistem që shërbente për t’i besuar ( encomendar në spanjisht) fshatra të tëra (përfshirë banorët) zotërinjve të rinj spanjollë. Këtu ajo u praktikua, të paktën në fazat fillestare të Pushtimit, një lloj anarkie seksuale ku rrëmbimi i vendasve u bë forma e parë e skllavërisë (ndërsa më vonë bashkimi me gratë vendase u përdor gjithashtu për të konsoliduar aleancat e çmuara me prijësit). Rezultati? U anulua mënyra e jetesës së atyre trojeve, së bashku me rrjetet mbështetëse të klanit dhe familjes. Jo vetëm kaq: rrëmbimi i grave në moshë të lindjes shkatërroi strukturën shoqërore dhe gjithashtu i la burrat pa partnerët e tyre.

“ Të gjithë faktorët negativë të Pushtimit: Vrasjet e drejtpërdrejta në procesin e nënshtrimit, skllavëria dhe puna e detyruar, shkatërrimi i komuniteteve dhe transferimet e detyruara, raporti i lartë i numrit mes pushtuesve dhe të nënshtruarve, rrëmbimi i grave në moshë riprodhimi”, konfirmon Livi Bacci.

“Kapaciteti mbrojtës dhe reagimi, i dobët në shoqëritë e strukturuara keq dhe me një ekonomi mbijetese, u mbyt dhe popullatat u zhdukën, për shkak të vdekshmërisë së tepërt si dhe mungesës së riprodhimit”. Meqë vendasit vdisnin si miza dhe nuk lindnin, lindi nevoja për të importuar skllevër nga Afrika, të cilët, kur nuk vdisnin në anijet e skllevërve gjatë kalimit, e bënin këtë për shkak të kushteve të jetesës dhe punës që u nënshtroheshin. Ky kërkim i vazhdueshëm për punë ndihmoi në zbërthimin e mëtejshëm të fiseve indigjene.

TË MBROJTUR. Përzierja vdekjeprurëse e sëmundjeve të reja dhe shkatërrimi i strukturës shoqërore nënkuptonte fundin e perandorive parakolumbiane, si perandoritë e Aztekëve apo Inkave, ndërsa diçka ndryshe ndodhi në Paraguaj. Këtu për më shumë se një shekull e gjysmë (deri në dëbimin e urdhrit në 1767) jezuitët ungjillëzuan, qeverisnin dhe organizuan jetën e indianëve Guaranì , duke i përqendruar dhe vendosur në rreth tridhjetë misione.

“Shoqëria e tyre ishte aq e mërzitur nga misionet, por në të njëjtën kohë ata mbronin popullsinë nga bastisjet për hir të skllavërisë së paulistëve brazilianë të përkushtuar në kërkimin e arit dhe nga skllavërimi në encominenda të spanjollëve”, shpjegon Livi.

Epidemitë nuk munguan, të rifutura periodikisht nga jashtë, por edhe shkatërruese duke pasur parasysh mungesën e imunitetit të shumë të porsalindurve, por kjo u kompensua me rifillimin e natalitetit që pasonte çdo rënie. Si për të demonstruar se arma më e mirë ishte të lejonte popullatën të ruante kohezionin social dhe një rrjet solidariteti, falë të cilit ata mund të reagojnë dhe të ngrenë kokën çdo herë. A do të ketë tani të njëjtën forcë Yanomami, i mbingarkuar nga Covid në mes të pyllit tropikal të Amazonës?/fjala.al/

Të ngjashme