COVID-19KosovaSot:0Të gjitha:272,214|Bota 650,702,814
Auto&Tech
Veturat pritet të kenë edhe një dritë të përparme
Demokracia
22:49 | 30 Shtator 2022

Share:

Drita e frenave të përparmë do të jetë e destinuar për këmbësorët në vendkalime, si dhe për çiklistët dhe drejtuesit e tjerë.

Një nga rregullat kryesore të sigurisë rrugore është të shohësh. Kjo moto ndiqet edhe nga Lumaco Innovations AG, e cila ka projektuar një sistem të dritave të frenave të përparme që ndizen kur shoferi shtyp pedalin e frenave.

Themeluesi i kompanisë është Lubomir Marjak nga Sllovakia, i cili gjithashtu ka një patentë evropiane për këtë teknologji dhe që pret që drita e frenave të përparme të zvogëlojë numrin e aksidenteve në trafik dhe të lehtësojë pasojat e tyre.

Sistemi funksionon me anë të një shiriti LED jeshil të vendosur në pjesën e përparme të makinës, i cili ndizet së bashku me dritat e pasme të frenave kur shtypet pedali i frenave. Ngjyra e gjelbër u zgjodh sepse është e qartë dhe e dallueshme shpejt, dhe ende nuk përdoret në industrinë e automobilave.

Drita e frenave të përparme do të jetë e destinuar për këmbësorët në vendkalime, si dhe për çiklistët, por edhe për drejtuesit e tjerë, të cilët do të jenë të sigurt se shoferi i makinës që i afrohet është duke frenuar për diçka.

Përveç kësaj, drita e frenave të përparme mund të bëhet një ndihmës i dobishëm në të ardhmen, kur automjetet autonome ka të ngjarë të përfshihen në trafik.

Megjithatë, në mënyrë që drita e frenave të përparme të zbatohet në praktikë, përfaqësuesit e Komisionit Evropian dhe Parlamentit Evropian kërkojnë rezultatet e testimit në kushte reale të drejtimit.

Testimi kryesor do të bëhet në rajonin e Trencinit dhe pjesërisht në rajonin e Zilinës. Autobusët, automjetet e kompanive rrugore (vetura, automjete komerciale dhe kamionë) apo veturat zyrtare të organeve shtetërore të qarkut ose përfaqësuesve të tyre do të pajisen me drita të ndalimit të përparmë jeshile.

Në testim marrin pjesë gjithsej disa qindra automjete dhe do të zgjasë deri më 22 qershor të vitit 2023.

Përveç kësaj, policia rrugore e Sllovakisë dhe universitetet e Bonit dhe Zilinës janë të përfshirë në këtë projekt ndërkombëtar. 

Të ngjashme