COVID-19KosovaSot:42Të gjitha:108,073|Bota 195,565,304
Prishtina 39 °C
Auto&Tech
Për t’u regjistruar në shërbime të Apple tani më nuk keni nevojë për fjalëkalim
Demokracia
16:10 | 13 Qershor 2021

Share:

Share:

Share

Tweet

Katër policë dëshmojnë në Kongres për ngjarjet ... Katër oficerë të policisë dëshmuan para një komisioni hetimor të Kongresit me lot, duke ofrua...

Fjalëkalimet janë të vështira për t’u mbajtur mend, e veçanërisht nëse përdorni shumë shërbime në internet, dhe përpiqeni të përdorni një fjalëkalim të fortë, të ndryshëm për secilin. Por, ditët e përpjekjes për të menduar edhe një fjalëkalim tjetër për t’u regjistruar në një shërbim të ri mund të jenë mbrapa nesh.

Në një seancë të WWDC të titulluar “Lëviz përtej fjalëkalimeve”, inxhinieri i Apple, Garret Davidson tregon një tipar të ri, i cili lejon përdoruesit të regjistrohen për shërbime të reja në internet duke përdorur Face ID ose Touch ID në vend të një fjalëkalimi.

Karakteristika, e quajtur Passkeys në iCloud Keychain, po vjen në iOS 15 dhe macOS Monterey dhe do të duhet të mbështetet nga shërbimet e palëve të treta për të punuar. Përdorimi i tij është me të vërtetë i thjeshtë, kur hasni në një faqe “identifications” në një shërbim të ri, do të jeni në gjendje të regjistroheni për të me Face ID ose Touch ID dhe kurrë nuk do të duhet të shkruani një fjalëkalim për t’u identifikuar në atë shërbim.

Në sfond, kjo funksionon duke përdorur standardin e hapur WebAuthn, për të krijuar një palë çelësa kriptografikë, një publik dhe një privat. Ndryshe nga një fjalëkalim, çelësi privat i cili përdoret për të provuar se jeni vërtet ju që po hyni në një shërbim nuk dërgohet kurrë në serverin e largët

Kjo i bën fjalëkalimet më të sigurta, Apple pretendon se ato janë edhe më të sigurta se sa përdorimi i një fjalëkalimi së bashku me vërtetimin me dy faktorë të një lloji. Fjalëkalimet janë gjithashtu të lehta për t’u rikuperuar dhe më rezistente ndaj mashtrimit se sa fjalëkalimet e thjeshta. Më në fund, ato janë sinkronizuar në të gjitha pajisjet tuaja Apple duke përdorur iCloud dhe punojnë në aplikacione të ndryshme, si dhe në internet.

Sidoqoftë, veçoria aktualisht funksionon vetëm në pajisjet Apple, që është një kufizim mjaft i madh. Sipas CNET, Apple po punon me partnerët për të krijuar një zgjidhje që do të funksiononte edhe në pajisjet e tjera. Gjithashtu është e rëndësishme të theksohet se fjalëkalimet në iCloud Keychain do të lançohen si një pamje paraprake e teknologjisë që zhvilluesit të testojnë dhe kështu do të çaktivizohen si parazgjedhje gjatë fillimit.

Të gjitha