Lajme
Zelanda e Re duhet të rrisë shpenzimet ushtarake ndërsa lufta për pushtet në Paqësor intensifikohet
Demokracia
21:55 | 04 Gusht 2023

Share:

Zelanda e Re duhet të shpenzojë më shumë për ushtrinë e saj dhe të forcojë lidhjet me vendet në Indo-Paqësorin për të ndihmuar në përballimin e sfidave të rivalitetit të fuqive të mëdha dhe ndryshimeve klimatike, tha qeveria mes një rishikimi të vazhdueshëm të mbrojtjes.

Duke nisur strategjinë e parë të sigurisë kombëtare të vendit, ministri i mbrojtjes Andrew Little tha se Zelanda e Re u përball me më shumë sfida gjeostrategjike sesa kishte në dekada.

Strategjia inauguruese e sigurisë nënvizon se si ngritja e Kinës po ndryshon normat dhe sjelljet e vjetra edhe 9 mijë km larg në Wellington.

“Një Kinë gjithnjë e më e fuqishme po përdor të gjitha instrumentet e saj të fuqisë kombëtare në mënyra që mund të paraqesin sfida ndaj rregullave dhe normave ekzistuese ndërkombëtare”, lexohet në një dokument politikash.

Aktorët kinezë të sponsorizuar nga shteti kishin shfrytëzuar dobësitë kibernetike në mënyra që minuan sigurinë e Zelandës së Re, tha një dokument tjetër që nuk jep detaje të mëtejshme.

Megjithatë, ushtria e Zelandës së Re kishte nevojë për më shumë investime, pajisje dhe trajnime për t’u përgatitur për konfliktet e armatosura dhe operacionet e ndihmës nga fatkeqësitë, sipas një dokumenti politikash të publikuar së bashku me strategjinë. Një rishikim i mëtejshëm do të shqyrtojë se çfarë investimesh kërkohen.

Pak theksoi rreziqet e mundshme që vijnë nga ndryshimet klimatike dhe konkurrenca e fuqive të mëdha në një rajon “që, deri vonë, mendonim se mbrohet nga largësia e tij”.

“Ndryshimet në mjedisin e sigurisë së brendshme dhe ndërkombëtare nënkuptojnë se përgjigja dhe gatishmëria jonë duhet të ndryshojë gjithashtu”, tha Little të premten.

“Ne kemi nevojë për strategji dhe aftësi për t’u përgjigjur”.

Rishikimi i gjerë gjithashtu prioritizoi lidhjet më të thella të mbrojtjes me aleatin e vetëm të Zelandës së Re, Australinë, dhe lidhjet më të ngushta me partnerët e tjerë në rajon, përfshirë SHBA-në, prania e të cilave në Indo-Paqësorin ishte “kritike” për sigurinë e Zelandës së Re.

Duke mbrojtur për një kohë të gjatë pavarësinë e saj, Zelanda e Re ndaloi në mënyrë të famshme anijet e armatosura bërthamore dhe ato me energji bërthamore nga ujërat e saj në 1984.

Rishikimi, i planifikuar fillimisht për të përfunduar në mesin e vitit 2024, vjen në një kohë kur forcat e mbrojtjes së vendit janë dobësuar, pavarësisht investimeve të rëndësishme nga qeveria laburiste për të përmirësuar pjesë të flotës së saj ajrore të epokës së luftës së Vietnamit dhe për të rritur pagat ushtarake për të përmirësuar ruajtjen.

Tre nga nëntë anijet e Marinës mbeten të papunë për shkak të mungesës së stafit dhe planet për të ndërtuar një anije të përshtatshme për patrullim në kushtet e vështira të Oqeanit Jugor janë pezulluar.

Pak ka thënë se Zelanda e Re, e cila shpenzon rreth 1% të PBB-së së saj në mbrojtje, kishte nevojë për të bërë investime të mëdha për të përballuar këto sfida dhe për të përmbushur pritshmëritë nga fqinjët dhe partnerët që vendi të bëjë më shumë.

Të ngjashme