Lifestyle
Nuk “shqitet” nga dyqani pa marrë lodrën që do? 7 këshilla si të silleni me fëmijën tuaj kur është i zemëruar
Demokracia
21:17 | 18 Gusht 2022

Share:

Zemërimi është shumë i zakonshëm në mesin e fëmijëve të moshës 1 deri në 3 vjeç. Ato zakonisht shërbejnë si një mënyrë që një fëmijë të tregojë emocionet e tij që mund të manifestohet përmes bërtitjes, goditjes dhe madje edhe të qarës me të madhe.

Kjo për shkak se fëmijët në këtë moshë nuk kanë aftësinë për të shprehur zemërimin e tyre me fjalë, dhe është në dorën e prindërve të tyre që ta trajtojnë këtë çështje dhe ta bëjnë fëmijën të ndihet i sigurt dhe i qetë.

Disa këshilla mund të rezultojnë të jenë pikërisht ato që ju nevojiten për momentin kur fëmija juaj po përjeton zemërim.

Lëreni ta nxjerrë zemërim

Përpjekja për t’i dhënë fund një zemërimi më të shpejtë me metoda të padobishme, të tilla si bërtitja ndaj fëmijës, nuk është efektive. Është më mirë të uleni dhe ta lini fëmijën të bërtasë dhe të qajë dhe të lejoni që gjërat të qetësohen vetë. Pasi fëmija të ketë mbaruar zemërimin e tij, ai do të fillojë të ndihet shumë më mirë dhe fjalët tuaja do të kenë më shumë kuptim. Ju gjithashtu mund të ndiheni të qetë dhe të jeni në gjendje të keni një diskutim më produktiv me fëmijën tuaj rreth ndjenjave të tij dhe asaj që i mërziti.

Largojini nga situata nëse bëhen agresivë

Të bërtiturat, të qarat dhe përplasjet e këmbëve në tokë janë shumë të ndryshme nga të të bërit agresiv, të goditurit, kafshuarit ose hedhja e gjërave. Për këtë lloj sjelljeje, ju mund ta largoni menjëherë fëmijën nga situata dhe ta çoni në një vend të qetë nëse jeni në publik. Nëse jeni në shtëpi, mund t’i afroheni fëmijës tuaj dhe t’ia shpjegoni me një ton të fortë, por jo të zemëruar se nuk është në rregull të bëheni kaq agresiv. Ata mund të zemërohen sa të duan me ju, por goditja apo hedhja e gjërave është krejtësisht e papranueshme.

Tërhiqni vëmendjen e tyre me diçka tjetër

Fëmijët zakonisht kanë hapësirë ​​shumë të shkurtër vëmendjeje, që do të thotë se ajo që i shqetëson tani mund të harrohet në pak sekonda. Pra, nëse ata po krijojnë një skenë në një dyqan sepse duan që ju t’i blini diçka, ju mund t’i shpërqendroni me diçka tjetër. Mund t’u jepni atyre një objekt ose një lodër që e dini se do t’i pëlqejë, ose mund t’u tregoni atyre diçka në dyqan që mund të jetë me interes. Është më mirë të mos krijoni krahasime midis fëmijës suaj dhe fëmijëve të tjerë që ndodhin të jenë të qetë në atë kohë.

Kërkojuni atyre të shkojnë të ulen në një hapësirë ​​të qetë

Kjo është një metodë që ndjekin shumë mësues në parashkollor, ku ata kanë një vend të qetë. Mund të jetë një kënd i këndshëm dhe i ngrohtë i shtëpisë tuaj me jastëkë të butë në tokë, libra, lodra dhe gjëra të tjera argëtuese të shtrira përreth. Kur fëmija juaj është i mërzitur ose i zemëruar, ju mund ta inkurajoni atë të ulet në atë cep dhe të shpërqendrohet me një aktivitet. Nëse u pëlqen të pikturojnë, për shembull, mund të mbani një fletore me disa ngjyra në atë hapësirë, në mënyrë që të qetësohen më shpejt.

Ofroni një alternativë për t’i qetësuar

Fëmijët shpesh duan të bëjnë gjëra që të rriturit e dinë se janë të rrezikshme, por fëmijët nuk e kuptojnë këtë. Ata ndihen sikur po i pengoni të realizojnë diçka që duan vërtet. Pra, në vend që t’u bërtisni atyre që të mos bëjnë diçka, ju mund t’u ofroni atyre një alternativë të ngjashme që do të jetë një objektiv i ri për ta arritur. Mund të jetë një version më i sigurt i asaj që ata duan të bëjnë, dhe ju mund ta planifikoni këtë aktivitet të ri, në mënyrë që ata të kenë diçka për të parashikuar.

Jepu atyre një paralajmërim paraprakisht

Një gjë që fëmijëve nuk u pëlqen është kur ju përfundoni papritur kohën e tyre të lojës. Nuk mund t’u thuash thjesht se do të largohesh për 10 minuta , pasi ata nuk e kanë sensin e kohës në këtë pikë. Ajo që mund të bëni në vend të kësaj është t’u tregoni atyre se ata mund të luajnë edhe 2 raunde të tjera të lojës së tyre dhe më pas ju do të largoheni. Kjo është diçka që ata mund ta kuptojnë dhe ndoshta do ta respektojnë pa marrë parasysh sa duan të qëndrojnë më gjatë.

Mos e merrni personalisht

Një nga frazat më të zakonshme që fëmijët thonë kur janë të mërzitur me të rriturit është “Të urrej!” T’u kthehesh është mënra më e gabuar. Ata nuk e kuptojnë në të vërtetë atë që thonë, por është thjesht mënyra e tyre për të shprehur zemërimin e tyre dhe për t’i bërë të njohura ndjenjat e tyre. Më mirë ta injoroni atë dhe t’i përmbaheni planit tuaj pa lejuar që sjellja e tyre e keqe t’ju shqetësojë.

Të ngjashme
Lifestyle • 12 Korrik 2024