Lifestyle
Kjo është pjesa më e yndyshme e trupit të njeriut sipas shkencëtarëve
Demokracia
22:19 | 23 Nëntor 2022

Share:

Tani shumica e njerëzve e kanë kuptuar shumë mirë se sa e rëndësishme është higjiena personale, jo vetëm për t’u dukur dhe për të erë të këndshme, por edhe për të qenë të shëndetshëm. Disa pjesë të trupit tonë janë si sfungjer për bakteret që mund të shkaktojnë infeksione dhe komplikime të tjera shëndetësore.

Shumica prej jush ndoshta mendojnë se pjesët më të ndyra të trupit tonë janë ato nga ku ne çlirojmë toksinat e brendshme. Megjithatë, kjo nuk është e vërtetë. Të tjerë mund të mendojnë se janë pjesët tona ku djersa është më e bollshme, pasi djersa krijon mjedisin më të mirë për riprodhimin e baktereve. Megjithatë, as kjo nuk është pjesa më e ndyrë.

Për shumë vite shkencëtarët në fushën e biologjisë njerëzore e kanë studiuar këtë pyetje, dhe shumica e tyre kanë arritur në të njëjtin përfundim se barku ynë është, në fakt, pjesa më e ndyrë e trupit të njeriut, pasi është vendi ku mbahen shumica e baktereve.

Hulumtoni mbi kërthizën

Profesori Rob Dunn dhe ekipi i tij hulumtues nga Universiteti i Karolinës së Veriut krijuan kërkime në vitin 2012 që testuan se sa të pista janë pullat e barkut nga numri i mikroorganizmave që gjenden brenda. Nga analizat e 60 personave, këtë e deklaroi ekipi hulumtues barku i njeriut është si një xhungël ekzotike për mikrobakteret, duke gjetur shumëllojshmëria më e madhe e mikroorganizmave krahasuar me çdo pjesë tjetër të trupit.

Pas hulumtimeve të mëtejshme, ekipi gjithashtu arriti në përfundimin në punimin e tyre se kjo është shkaktuar nga njerëzit që rrallë e lajnë këtë pjesë të trupit. Faktori tjetër është se e gjithë pëlhura që ruhet brenda barkut të rrobave që veshim, krijon një mjedis edhe më të mirë për riprodhimin e baktereve. Përveç gjithë pëlhurës, kërthiza mban një sasi të madhe të lëkurës së vdekur.

Rezultatet e këtij hulumtimi treguan se mesatarisht,ka 2368 lloje mikroorganizmash që jetojnë brenda kërthizës. Për të bërë një krahasim me atë që konsiderohet pjesa e dytë më e ndyrë e trupit të njeriut, që është goja, e cila ka vetëm mesatarisht, rreth 700 lloje mikroorganizmash, shumica e të cilëve mund të jenë të dëmshëm për ne.

Laboratori i Shkencave Publike lançoi gjithashtu një program interesant në vitin 2011. Disa nga njerëzit që morën pjesë duhej të mblidhnin mostra nga butoni i barkut dhe çdo mikroorganizëm që kishte brenda ishte kultivuar dhe shfaqur në vitrinë.

Siç mund ta shihni nga këto mostra, kërthiza mban mikroorganizma të shumtë që mund të riprodhohen lehtësisht. Secila prej këtyre mostrave përmban miliarda mikroorganizma, shumica e të cilëve mund të shkaktojnë infeksione dhe komplikime të tjera shëndetësore.

Merrni kohën tuaj duke larë trupin tuaj

Njerëzit nuk e kuptojnë se sa e rrezikshme është në të vërtetë moslarja e kërpudhave të barkut dhe ky imazh i mësipërm duhet t’i bëjë njerëzit të mendojnë dy herë kur bëjnë dush ose banjë. Nuk mjafton vetëm të jesh në kontakt me ujin dhe sapunin; zona, ashtu si çdo pjesë tjetër e trupit, duhet të pastrohet.

Ekspertët thonë se duhet pasur kujdes shtesë gjatë larjes së kësaj pjese të trupit, në mënyrë që të siguroheni që të shmangni ndonjë erë të pakëndshme ose probleme të tjera shëndetësore./abcnews.al

Të ngjashme