Lajme
Zelanda e Re miraton legjislacionin që ndalon cigaret për brezat e ardhshëm
Demokracia
18:11 | 13 Dhjetor 2022

Share:

Zelanda e Re gradualisht do të vendosë një ndalim pothuajse të plotë të duhanit duke filluar nga viti i ardhshëm.

Ligji i miratuar nga parlamenti të martën do të thotë se kushdo i lindur pas vitit 2008 nuk do të mund të blejë kurrë cigare apo produkte duhani, raporton BBC.

Kjo do të thotë se numri i njerëzve që mund të blejnë duhan do të ulet çdo vit. Deri në vitin 2050, për shembull, 40-vjeçarët do të jenë shumë të rinj për të blerë cigare.

Ministrja e Shëndetësisë Ajesha Veral, e cila paraqiti draftin, tha se ishte një hap “drejt një të ardhmeje pa duhan”.

“Mijëra njerëz do të jetojnë më gjatë, jetë më të shëndetshme dhe sistemi shëndetësor do të jetë 5 miliardë dollarë (3.2 miliardë dollarë amerikanë) më i pasur duke mos pasur nevojë të trajtojë sëmundjet e lidhura me duhanin,” tha Verall.

Shkalla e duhanpirjes në Zelandën e Re është tashmë në nivelin më të ulët historik, me vetëm tetë për qind të të rriturve që pinë duhan çdo ditë, sipas statistikave të qeverisë të publikuara në nëntor – nga 9.4 për qind vitin e kaluar.

Shpresa është që Akti i Mjedisit Pa Tym do ta zvogëlojë atë numër në më pak se pesë për qind deri në vitin 2025, me qëllimin përfundimtar për të eliminuar plotësisht praktikën.

Projektligji është krijuar gjithashtu për të kufizuar numrin e shitësve me pakicë që mund të shesin produkte të duhanit në 600 në të gjithë vendin – nga 6.000 që janë aktualisht – dhe për të reduktuar nivelet e nikotinës në produkte për t’i bërë ato më pak të varura.

“Kjo do të thotë se nikotina do të reduktohet në nivele që nuk shkaktojnë varësi dhe komunitetet do të çlirohen nga përhapja dhe grumbullimi i shitësve me pakicë që synojnë dhe shesin produkte të duhanit në zona të caktuara,” tha Veral.

Ajo shtoi se ligji mund të mbyllë hendekun në jetëgjatësinë midis maorit dhe jo-maorit. Shkalla e përgjithshme e pirjes së duhanit për qytetarët maori është 19.9 për qind – më poshtë nga shifra e vitit të kaluar prej 22.3 për qind.

Ligji i ri nuk ndalon produktet vape, të cilat janë bërë shumë më të njohura se cigaret në brezin e ri.

Kritikët e ligjit – duke përfshirë partinë ACT me 10 vende – paralajmëruan se politika mund të nxisë një treg të zi të produkteve të duhanit dhe të shkatërrojë dyqanet e vogla.

“Askush nuk dëshiron të shohë njerëz duke pirë duhan, por realiteti është se një vullnet dhe ndalimi kombëtar i laburistëve për dadot do të shkaktojë probleme,” tha nënkryetari i ACT, Brooke van Velden.

Të ngjashme