Auto&Tech
Volvo do të ndalojë prodhimin e makinave me naftë deri në fillim të vitit 2024
Demokracia
10:34 | 21 Shtator 2023

Share:

Marka suedeze Volvo do t’i japë fund prodhimit të të gjitha modeleve të mbetura me naftë deri në fillim të vitit 2024, ndërsa lëviz drejt shndërrimit në një prodhues makinash tërësisht elektrike. Marka planifikon të bëhet plotësisht elektrike deri në vitin 2030.

“Për pak muaj do të prodhohet makina e fundit Volvo me motor nafte, gjë që do ta bëjë Volvo Cars një nga prodhuesit e parë të makinave me motorë SUS ​​që do të ndërmarrë këtë hap”, thuhet në një deklaratë të markës suedeze, transmeton Demokracia.

Meqenëse Volvo është në pronësi të shumicës nga kinezi Geely, suedezët u angazhuan që kinezët të kalojnë në makinë plotësisht elektrike në makinat e tyre deri në vitin 2030. Ndërsa shumica e makinave që Volvo shiti në Evropë në 2019-ën, fuqizoheshin nga njësitë me naftë, që në vitin 2022 ato përbënin vetëm 8.9 për qind të shitjeve të markës suedeze.

Në gusht të këtij viti, 33 për qind e shitjeve të Volvo ishin modele plotësisht elektrike ose hibride plug-in. Në mënyrë disi hipokrite, kompania suedeze nuk bëri të ditur se sa nga 67 për qind e modeleve të mbetura të shitura me motorë me djegie të brendshme ishin me naftë dhe sa motorë benzinë.

Shitjet e modeleve me naftë ranë në Evropë pas skandalit të VW Dieselgate dhe mashtrimit të emetimeve, dhe prodhuesit e makinave kanë reduktuar në mënyrë të vazhdueshme numrin e makinave dhe modeleve me naftë që atëherë. Për kujtesë, automjetet me naftë përbënin më shumë se 50 për qind të shitjeve të makinave të reja në Evropë në vitin 2015, ndërsa në korrik të këtij viti, kjo përqindje ishte pak më shumë se 14 për qind./Demokracia

Të ngjashme