Lajme
Vendimi për kriminelin serb Mlladiq: Këta janë tre skenarët e mundshëm
Demokracia
12:44 | 06 Qershor 2021

Share:

Nevenka Tromp,  ish-punonjëse e Tribunalit të Hagës, eksperte e drejtësisë tranzicionale dhe profesoreshë në Universitetin e Amsterdamit, shpjegoi për televizionin N1, tre skenarët e mundshëm për vendimin përfundimtar kundër gjeneralit serbo-boshnjak, Ratko Mlladiq, i cili shqiptohet më 8 qershor në Hagë. Tromp shton se skenarët e njëjtë kanë ndodhur edhe më parë në vende të ndryshme.

Në vendimin e shkallës së parë kundër Mlladiq, gjykatësit gjetën se ai ishte përgjegjës për vrasjen e më shumë se 8 mijë burrave dhe djemve myslimanë në qytetin lindor të Bosnjës, Srebrenica, në vitin 1995, shkruan Demokracia.com.

“Njëra është të konfirmojmë gjithçka që është vërtetuar tashmë në vendimin e shkallës së parë. Skenari i dytë është një kompromis. Ka kaluar shumë kohë nga vendimi i shkallës së parë, ka pasur shumë reagime ndaj tij. Tani le të shikojmë çfarë mund të bëjnë gjykatësit nën skenarin e dytë, për t’i dëgjuar viktimat që ata mund, le të themi, të konfirmojnë gjenocidin e vitit 1992 në një nga pesë komunat e përmendura. Viktimat do të takoheshin, veçanërisht për komunën e Prijedorit’’, ka thënë ajo.

“Pala serbe gjithashtu mund të shfajësohet – duke mos provuar se kishte një konflikt ndërkombëtar të armatosur pas 19 majit 1992 dhe duke mos provuar që Mlladiq ishte në një ndërmarrje të përbashkët kriminale së bashku me individë nga Serbia si: Millosheviqi, Shesheli, Arkani, Stanisiqi dhe Simatoviqi”, shtoi Tromp, transmeton Demokracia.com.

Skenari i tretë, sipas saj, është lirimi i Ratko Mlladiq, megjithëse nuk ka asnjë tregues për këtë, shto faktin se ajo pretendon se kjo do të shkaktonte zhvendosje masive tektonike në politikën ndërkombëtare.

Vendimi përfundimtar në gjyqin e Ratko Mlladiq, gjeneralit serbo-boshnjak, do të shqiptohet më 8 qershor në Hagë.

Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë dënoi Mlladiq më 22 nëntor 2017, në një vendim të shkallës së parë me burgim të përjetshëm.

Mlladiq ishte udhëheqës ushtarak serb boshnjak gjatë luftës 1992-95 në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe gjykatësit gjetën se ai ishte përgjegjës për vrasjen e më shumë se 8 mijë burrave dhe djemve myslimanë në qytetin lindor të Bosnjës, Srebrenica, në vitin 1995.

Gjykatësit gjetën se Mlladiq ishte përgjegjës për fushatat e spastrimit etnik kundër myslimanëve dhe kroatëve të Bosnjës dhe vrasjen dhe terrorizimin e civilëve në kryeqytetin e Bosnjës, Sarajevë, gjatë një rrethimi 43-mujor, si pjesë e një plani për të falsifikuar një “Serbi të Madhe” nga pjesë të ish-Jugosllavisë./Demokracia.com/

Të ngjashme