Auto&Tech
TikTok padit SHBA për të bllokuar ligjin e ri të ndalimit
Demokracia
09:04 | 08 Maj 2024

Share:

Platforma e mediave sociale TikTok dhe kompania e saj mëmë kineze ByteDance po padisin Shtetet e Bashkuara mbi një ligj që do ta detyronte kompaninë të shesë aplikacionin popullor të ndarjes së videove ose të përballet me ndalimin.

Padia e ngritur të martën mund të jetë duke krijuar atë që mund të jetë një luftë e zgjatur ligjore mbi të ardhmen e TikTok në SHBA.

Kompania e njohur e videove sociale pretendoi se ligji, të cilin presidenti Joe Biden e nënshkroi si pjesë e një pakete më të madhe ndihme të huaj prej 95 miliardë dollarësh, është aq “qartësisht jokushtetues” sa sponsorët e Aktit për Mbrojtjen e Amerikanëve nga Aplikimet e Kontrolluara nga Kundërshtarët e Huaj po përpiqen të portretizojnë ligjin, jo si ndalim, por si rregullim i pronësisë së TikTok.

“Kongresi ka ndërmarrë hapin e paprecedentë për të veçuar dhe ndaluar shprehimisht TikTok: një forum të gjallë në internet për fjalën dhe shprehjen e mbrojtur të përdorur nga 170 milionë amerikanë për të krijuar, ndarë dhe parë video në internet,” tha ByteDance në padinë e tij.

“Për herë të parë në histori, Kongresi ka miratuar një ligj që i nënshtron një platformë të vetme, të emërtuar fjalimi ndaj një ndalimi të përhershëm, mbarëkombëtar dhe ndalon çdo amerikan të marrë pjesë në një komunitet unik online me më shumë se 1 miliard njerëz në mbarë botën.”

Ligji kërkon që prindi i TikTok, ByteDance, të shesë platformën brenda nëntë muajve. Nëse një shitje është tashmë në progres, kompania do të ketë tre muaj të tjerë për të përfunduar marrëveshjen. ByteDance ka thënë se “nuk ka ndonjë plan për të shitur TikTok”.

Por edhe ajo që donte të largohej, kompania do të duhej të merrte një bekim nga Pekini, i cili më parë kundërshtoi një shitje të detyruar të platformës dhe këtë herë ka sinjalizuar kundërshtimin e saj.

TikTok dhe ByteDance argumentuan në padi se në të vërtetë nuk po i jepet një zgjedhje.

Të ngjashme
Auto&Tech • 17 Korrik 2024