Kuriozitete
Testi i limonit që zbulon nëse jeni introvert apo ekstrovert
Demokracia
08:25 | 03 Shtator 2021

Share:

Në vitet 1960, psikologu Hans Eysenck dhe të tjerë teorizuan se introvertët prodhojnë më shumë pështymë sesa ekstrovertët për shkak të dallimeve natyrore në sistemet nervore.

Ideja kryesore ishte që introvertët karakterizohen nga një gjendje reagimi më të lartë kortikal i cili rrit vigjilencën, tonin e muskujve dhe rrahjet e zemrës. Sidoqoftë, ekstrovertët kanë një pikë fillestare më të ulët për reagim dhe për këtë arsye kanë nevojë për më shumë stimulim për të arritur në të njëjtën pikë.

Sasia e pështymës që prodhoni pasi vendosni disa pika lëng limoni në gjuhën tuaj mund të zbulojë se sa introvert jeni.

Pse introvertët prodhojnë më shumë pështymë?

Ka të bëjë me një pjesë të trurit tuaj të quajtur: Sistemi aktivizues retikular (RAS), i cili i përgjigjet stimujve si ushqimi ose kontakti shoqëror.

Për shembull, kontrollon sasinë e pështymës që prodhoni në përgjigje të ushqimit.

Lëngu i limonit siguron stimulin e përsosur të ushqimit për ta provuar këtë. Për shumë prej nesh, shtrydhja e lëngut të limonit të freskët në gjuhën tuaj e bën gojën me pështymë dhe kjo ndodh sepse RAS -i juaj po i përgjigjet lëngut të limonit që vjen.

Shkencëtarët besojnë se introvertët kanë rritur aktivitetin në RAS -in e tyre dhe për këtë arsye kanë rritur prodhimin e pështymës nga prova e limonit. Dhe për shkak se RAS gjithashtu reagon ndaj kontakteve shoqërore, introvertët reagojnë më fuqishëm edhe kur takojnë njerëz. Në të kundërt, ekstrovertët kërkojnë një stimul shumë më të madh për të gjeneruar një përgjigje. Pra, ata zakonisht prodhojnë më pak pështymë në përgjigje të lëngut të limonit sesa introvertët, por janë më komod në grupet shoqërore.

Bëni testin vetë

Provoni këtë test të thjeshtë me miqtë dhe familjen dhe krahasoni rezultatet tuaja.

Mbajeni gjysmën e një limoni në gjuhë për rreth 20 sekonda. Pastaj pa e gëlltitur, mbyllni gojën për dy sekonda. Çfarë vëreni? Pështymë e tepërt? Apo sasi e zakonshme?

Krahasoni veten me një mik

Përdorni topat e pambukut për të fshirë të gjithë pështymën që prodhoni. Kur t’i keni pastruar të gjitha, vendosni topin e pambukut në peshoren e kuzhinës tuaj për të matur peshën.

Krahasoni rezultatet tuaja me miqtë dhe familjen tuaj dhe shihni se kush peshon më shumë. Introvertët prodhojnë shumë pështymë në përgjigje të lëngut të limonit në krahasim me atë të prodhuar nga ekstrovertët.

Të ngjashme