Lifestyle
Studimi zbulon se personat që pinë verë të kuqe dhe të bardhë mbajnë më pak yndyrë të dëmshme
Demokracia
14:44 | 26 Prill 2022

Share:

Kur bëhet fjalë për verën, francezët mund të dinë diçka.

Konsumuesit e birrës dhe pijeve alkoolike kanë nivele të larta të yndyrës së dëmshme të lidhura me sëmundjet e zemrës – por adhuruesit e verës duket se janë të mbrojtur kundër saj, sugjeron një studim.

Vera e kuqe në fakt lidhej me nivele më të ulëta të yndyrës viscerale, e cila zhvillohet rreth organeve dhe mund të shkaktojë një sërë problemesh shëndetësore. Është i ndryshëm nga dhjami tradicional i barkut, i quajtur shpesh ‘barku i birrës’.

Ndërsa në dukje nuk kishte asnjë efekt mbrojtës, konsumuesit e verës së bardhë u kursyen nga grumbullimi i yndyrës që shihet me llojet e tjera të alkoolit. Vera e bardhë u zbulua gjithashtu se rrit densitetin e kockave kur pihet në moderim – gjë që është thelbësore për të shmangur thyerjen e kockave ndërsa plakemi.

Studimi shqyrtoi rreth dy mijë britanikë të moshës 40 deri në 79 vjeç, duke përdorur sondazhe, skanime dhe ekzaminime fizike. Në vend që të shikonin shtimin në peshë, studiuesit ekzaminuan depozitat e yndyrës viscerale rreth organeve të brendshme, si mëlçia, pankreasi dhe zorrët.

Çdo alkool ka një profil të ndryshëm lëndësh ushqyese, kështu që një ‘preferencë e fortë’ për një lloj kontribuon në përbërje të ndryshme të trupit, siç janë ata që pinë birrë që kanë një bel më të madh, thanë ata.

Studiuesit thanë se të rriturit duhet të inkurajohen të pinë në mënyrë të moderuar, por të zëvendësojnë pirjen e birrës dhe pijeve alkoolike me verë për të zvogëluar rrezikun e shtimit në peshë.

Dhe ata në rrezik të zhvillimit të osteoporozës mund të këshillohen të sigurojnë që një pjesë e lartë e konsumit total të alkoolit të tyre është verë e bardhë, vunë në dukje ata. Ekipi, nga Universiteti Shtetëror i Iowa-s, përdori të dhënat e pacientëve nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar – një bazë të dhënash e pacientëve të monitoruar për 10 vjet.

Ata ekzaminuan të dhënat për 1,869 britanikë të bardhë të moshës 40 deri në 79 vjeç. Vullnetarët vetë-raportuan informacion demografik, alkool dhe stil jetese përmes tre pyetësorëve vjetorë.

Pjesëmarrësit u klasifikuan si birrë, verë ose pije alkoolike nëse tre të katërtat e konsumit total të tyre vinte nga një lloj alkooli. Gjatësia e tyre, pesha dhe mostrat e gjakut u mblodhën, së bashku me të dhënat e përbërjes së trupit të cilat u mblodhën përmes një skanimi.

Kjo siguroi informacion mbi yndyrën e tyre viscerale, e cila rrethon organet e trupit, yndyrën nënlëkurore, yndyrën poshtë lëkurës, si dhe masën e dobët të muskujve dhe densitetin mineral të kockave përmes skanimeve.

Rezultatet, të publikuara në revistën Obesity Science & Practice, tregojnë se njerëzit konsumonin mesatarisht 10 pije në javë. Burrat kryesisht pinin birrë ose nuk kishin asnjë preferencë për alkoolin që konsumonin, ndërsa gratë preferonin verën.

Studiuesit zbuluan se ata që pinin birrë dhe pije alkoolike kishin më shumë yndyrë viscerale. Ata vunë në dukje se ndërsa birra ka përqindjen më të ulët të alkoolit, ajo është e lartë në karbohidrate dhe kalori, gjë që kontribuon në shtimin e yndyrës viscerale. /Telegrafi/

Të ngjashme