COVID-19KosovaSot:0Të gjitha:272,214|Bota 650,702,814
OpEd
Sistemi shëndetësor në krizë, Evropa vuan nga mungesa e mjekëve
Demokracia
18:52 | 22 Nëntor 2022

Share:

Nga Sarah-Taissir Bencharif, Politico.eu

Në një përpjekje për të tërhequr mjekë të rinj për të zëvendësuar ata që do të dalin në pension së shpejti, disa mjekë në qytetin e vogël francez Le Vigan ndërtuan nga zeroja një qendër mjekësore, -modeli u promovua si një mënyrë për të tërhequr mjekët e rinj.

Problemi është se nuk funksionoi.

Le Vigan, i cili ka një popullsi prej rreth 4,000 banorësh dhe ndodhet në një luginë në skajin jugor të një rajoni malor nuk është i vetmi qytet francez që po lufton për të punësuar mjekë.

Por shkalla e sfidave me të cilat përballet është emblematike e një krize që ka prekur të gjithë Europën, pasi një pjesë e mjekëve janë larg dhe  disa janë të moshuar. Gati 7 milionë njerëz në Francë nuk kanë një mjek të përgjithshëm. Gjeografikisht, 30% e popullsisë së vendit jeton në një zonë që vuan nga mungesa e mjekëve, raporton abcnews.al.

Tani ka më shumë mjekë të përgjithshëm në Francë që dalin në pension sesa mjekë të rinj që pritet të fillojnë praktikën. Numri i mjekëve të përgjithshëm tashmë ka rënë me 5.6% midis 2012 dhe 2021. Dhe dekada e ardhshme do të jetë veçanërisht sfiduese: Megjithëse numri i mjekëve të trajnuar ka shënuar rritje gjatë viteve të fundit.

Numerus clausus filloi në 1971. Ai përcaktonte numrin e studentëve që do të arrinin të kalonin vitin e parë të studimeve për mjekësi. Rënia e numrit të mjekëve shihej në atë kohë si një fitore, shpjegoi Chevillard: Për sigurimin shëndetësor shtetëror dhe kombëtar, kjo do të zbuste shpenzimet shëndetësore; për mjekët, kjo do të thoshte më pak konkurrencë dhe fitime më të larta.

Ndikimi ishte dramatik.

Ndërsa në vitin 1972, kuota ishte 8,600 pikë, shifra u ul 20 vite më vonë, në nivelin më të ulët prej 3,500 në vitin 1993. Megjithatë, Franca kishte më pak mjekë për frymë në 2021 sesa në 2012, duke rënë në 318 nga 325 mjekë për 100,000 njerëz, raporton abcnews.al.

Rënia e shkallës së mjekëve është edhe më sfiduese përballë një realiteti të shndritshëm: Franca, si pjesa tjetër e Europës, po plaket dhe nevojat për kujdes shëndetësor po rriten.

Mbi 44% e të gjithë mjekëve në Francë janë mbi 55 vjeç. Në të gjithë bllokun, mbi një e treta e të gjithë mjekëve janë në atë grupmoshë, sipas të dhënave të vitit 2020. Për shkak të mungesës, presidenti Emmanuel Macron propozoi një skemë muajin e kaluar për të inkurajuar mjekët në pension që të vazhdojnë të ushtrojnë profesionin.

Rreth 10% e mjekëve në Francë punojnë edhe pse janë në pension.

Një kontinent në krizë

Mungesa e stafit të kujdesit shëndetësor nuk është e kufizuar vetëm te mjekët dhe sigurisht nuk kufizohet deri në Francë. Mungesa e punonjësve të kujdesit shëndetësor në Europë, rreth 2 milionë  ka prekur të gjithë kontinentin.

Greqia, Anglia, Finlanda dhe Portugalia janë ndër vendet që kanë mungesa të shumta të personelit mjekësor.

“Mungesa e mjekëve është me të vërtetë një problem që prek të gjithë anëtarët tanë,” tha Sarada Das, sekretare e përgjithshme për Komitetin e Mjekëve Europianë (CPME), një organizatë që përfaqëson mjekët në të gjithë Europën.

Tragjedia e Europës është se kriza ishte e pashmangshme. Kjo mungesë ishte parashikuar dhe është përkeqësuar nga pandemia, tha Martin McKee, profesor i shëndetit publik në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër.

Europa është mbështetur prej kohësh te punonjësit e huaj të kujdesit shëndetësor nga vendet me të ardhura më të ulëta, tha ai.

“Është e qartë se ka një problem të madh. Dhe ne duhet të rrisim fuqinë punëtore shëndetësore, por unë mendoj se një problem i tillë është lënë në hije për shkak të rritjes së çmimeve të gazit dhe luftës në Ukrainë,” “tha McKee.

Kriza e personelit në Francë ka ngritur pyetjen nëse mjekët duhet të punojnë në vende të tilla duke kufizuar mundësinë për të punuar në zona me shërbime më të mira; Masa të tilla janë tashmë në fuqi për profesionistët e tjerë të kujdesit shëndetësor, si infermierët, mamitë dhe fizioterapistët.

Por vendimi i qeverisë për të rritur me një vit trajnimin është pritur me protesta dhe greva të gjera.

Një plan i tillë mund të dështojë, tha Raphawl Presneau, president i një sindikate që përfaqëson mjekët që trajnohen për të qenë mjekë të përgjithshëm (ISNAR-IMG). Lëvizja rrezikon të zhbëjë interesin e ngadaltë, por në rritje midis studentëve të mjekësisë drejt praktikës së përgjithshme.

Të ngjashme
OpEd • 06 Dhjetor 2022