Lifestyle
Shkaku kryesor i verbërisë mund të trajtohet me omega 3
Demokracia
22:22 | 28 Mars 2023

Share:

Një suplement i vajit të peshkut mund të mbajë çelësin për trajtimin e një prej shkaktarëve kryesorë në botë të verbërisë.

Studiuesit kanë krijuar një formë të re të acidit yndyror omega-3 që është në gjendje të kalojë në retinën e syrit për të shmangur humbjen e shikimit që lidhet me Alzheimerin, diabetin dhe sëmundje të tjera.

Në një studim mbi minjtë, suplementi ishte në gjendje që fillimisht të përthithej nga zorrët në qarkullimin e gjakut dhe më pas të kalonte nga qarkullimi i gjakut në retinë. Kjo parandaloi degjenerimin makular të lidhur me moshën.

Versioni i prodhuar në laborator i omega-3 i njohur si acidi docosahexaenoic (DHA) ishte në gjendje të përthithej nga zorrët në qarkullimin e gjakut dhe më pas të kalonte nga qarkullimi i gjakut në retinë, ndryshe nga lloji që përbën suplementet e zakonshme të vajit të peshkut aktualisht.

Shkencëtarët kanë hetuar për vite nëse marrja dietike e acideve yndyrore omega-3 mund të ngadalësojë humbjen e shikimit, kryesisht AMD, një shkak i zakonshëm i humbjes së rëndë të shikimit tek njerëzit e moshuar.

Substanca, e gjetur zakonisht në suplementet e peshkut dhe vajit zakonisht vjen në një formë të quajtur triacilglicerol (TAG) DHA e cila nuk mund të udhëtojë nga qarkullimi i gjakut në retinë.

Studimet e acidit specifik omega 3 tek njerëzit ende nuk kanë filluar. Por rezultatet e hershme premtuese sugjerojnë se më shumë se 23 milionë njerëz me retinopati të lidhur me diabetin ose degjenerimin makular të lidhur me moshën mund të përfitojnë nga një suplementar dietik i sapo formuluar.

Të ngjashme