Lajme
Serbia më 14 dhjetor hap kapitujt e rinj me BE-në
Demokracia
18:02 | 08 Dhjetor 2021

Share:

Ambasadorët e vendeve anëtare të BE-së konfirmuan hapjen e diskutimeve ne të katër kapitujt ku përfshihen Axhenda e Gjelbër dhe Ndërlidhja e Qëndrueshme në çështjet që kanë të bëjnë me transportin, energjinë, rrjetet trans-europiane, mbrojtjen e mjedisit dhe ndryshimet klimatike.

Me vendimin për mbajtjen e konferencës së radhës ndërqeveritare me BE-në më datë 14 dhjetor të këtij viti, theksoi  ministrja për Integrime Europiane Jadranka Joksimoviç, Brukseli ka respektuar përpjekjet tona në fushën e sundimit të ligjit, drejtësisë, luftës kundër korrupsionit, krimit të organizuar. oksimoviq shtoi se me këtë vendim njihet vendosmëria e Republikës së Serbisë për përmirësimin e gjyqësorit, me ndryshimin e amendamenteve kushtetuese që rregullojnë këtë fushë.

“Është bërë një procedurë serioze, gjithëpërfshirëse dhe transparente për ndryshimin e Kushtetutës dhe qëllimi i këtyre reformave është pikërisht parandalimi i ndikimit politik në gjyqësor, forcimi i efikasitetit dhe pavarësisë së gjykatave dhe gjyqësorit, duke u mundësuar kështu të gjithë qytetarëve serbë të drejtë. akses në drejtësi dhe gjyqësor”, thekson ministrja serbe e Integrimit.

Gjithashtu, me këtë vendim, shton ministrja Joksimoviç, Bashkimi Europian ka konfirmuar gjithçka që kemi bërë në drejtim të përmbushjes së kritereve dhe standardeve në fushën e Axhendës së Gjelbër, në radhë të parë mjedisin, energjinë dhe lidhjen e qëndrueshme.

Hapja e kapitujve të rinj do të intensifikojë bashkëpunimin mes Serbisë dhe BE-së në drejtim të forcimit të kapaciteteve për investime në këto fusha dhe punës së mëtejshme të përbashkët në të gjitha segmentet e politikave sektoriale të BE-së, shkruan tvklan. Ajo theksoi se Serbia me përmbushjen e të gjitha kritereve për hapjen e katër kapitujve te rinj negociues ka treguar kapacitet dhe vendosmëri të padyshimtë politike për të hyrë në matricën e ndryshimeve në transformimin paqësor drejt synimeve të Marrëveshjes së Gjelbër dhe Agjendës së Gjelbër për Ballkanin Perëndimor.

Serbia deri më tani, ka mbyllur vetëm dy kapituj në negociatat për anëtarësimin në BE teksa ka hapur gjithsej 18 kapituj ndërsa rruga e integrimit të saj është kushtëzuar në një farë mënyre nga arritja e marrëveshjes për normalizimin e marrëdhenieve me Kosovën.

Të ngjashme