COVID-19KosovaSot:6Të gjitha:272,051|Bota 621,975,762
Lajme
S’do e besoni sa e kanë rrogën doktorët në Zvicër
Demokracia
10:27 | 10 Gusht 2022

Share:

Zvicra njihet si vend që i paguan mirë punëtorët.

Ne sot do të ju sjellim disa informacione për rrogat e personave që punojnë si mjekë, shkruan nzoom.biz.

Doktori në Zvicër zakonisht fiton rreth 291,000 CHF në vit, pagat variojnë nga 107,000 CHF (mesatarja më e ulët) deri në 492,000 CHF (mesatarja më e lartë, paga maksimale aktuale është më e lartë).

Mesatarja, maksimumi, minimumi dhe diapazoni

Pagat e mjekut në Zvicër variojnë nga 107,000 CHF në vit (paga minimale mesatare) deri në 492,000 CHF në vit (paga mesatare maksimale, maksimumi aktual është më i lartë).

Paga mesatare është 280,000 CHF në vit, që do të thotë se gjysma (50%) e njerëzve që punojnë në mjekësi po fitojnë më pak se 280,000 CHF, gjysma tjetër fitojnë më shumë se 280,000 CHF, të lidhura ngushtë me mesataren janë dy vlera: Përqindjet e 25-të dhe 75-të.

Duke lexuar nga diagrami i shpërndarjes së pagave, 25% e njerëzve që punojnë doktor po fitojnë më pak se 174,000 CHF, ndërsa 75% e tyre po fitojnë më shumë se 174,000 CHF. Gjithashtu nga diagrami, 75% e njerëzve që punojnë doktor po fitojnë më pak se 370,000 CHF, ndërsa 25% janë duke fituar më shumë se 370,000 CHF, shkruan tutje albinfo.ch.

Niveli i përvojës është faktori më i rëndësishëm në përcaktimin e pagës. Sa më shumë vite përvojë aq më e lartë është paga duke folur në përgjithësi, punonjësit që kanë përvojë nga 2-5 vjet fitojnë 32% më shumë se studentët e rinj në të gjitha industritë dhe disiplinat.

Profesionistët me përvojë më shumë se pesë vjet priren të fitojnë mesatarisht 36% më shumë sesa ata me pesë vjet ose më pak përvojë pune, ndërsa arrini kufirin e dhjetë viteve, paga rritet me 21% dhe 14% shtesë për ata që e kanë kaluar kufirin e 15 viteve.

Këto shifra paraqiten si udhëzime, ato bëhen më domethënëse nëse merrni parasysh një titull pune njëkohësisht. Megjithëse gjinia s’duhet të ketë efekt në pagë, në të vërtetë, po.

Kush paguhet më shumë: Burrat apo gratë? Punonjësit meshkuj në Zvicër që punojnë doktor fitojnë 4% më shumë sesa kolegët e tyre femra mesatarisht, profesionistët e mjekëve në Zvicër vëzhgojnë një rritje të pagës me 13% çdo 14 muaj.

Shtesa mesatare vjetore kombëtare për të gjitha profesionet e kombinuara është 9% që u jepet punonjësve çdo 15 muaj, paga mesatare për orë në Zvicër është 140 CHF.

Kjo do të thotë që një doktor mesatar në Zvicër fiton afërsisht 140 CHF për çdo orë pune, ku mund të paguheni më shumë, duke punuar për një kompani private apo për qeverinë?

Punonjësit e sektorit publik në Zvicër fitojnë 4% më shumë se kolegët e tyre të sektorit privat mesatarisht në të gjithë sektorët.

Qytetet Pagat

-Bazel 310,000 CHF

-Bernë 298,000 CHF

-Biel 271,000 CHF

-Gjenevë 315,000 CHF

-Lozanë 304,000 CHF

-Lugano 276,000 CHF

-Luzernë 288,000 CHF

-St. Gallen 282,000 CHF

-Winterthur 293,000 CHF

-Cyrih 321,000 CHF.

Të ngjashme