Intervista
“Sa herë që jemi pranë marrëveshjes, ka sabotazh nga të dyja palët, Izraeli dhe Hamasi janë fajtorë”, thotë Katari
Demokracia
11:48 | 28 Prill 2024

Share:

Majed Al-Ansari, këshilltari i kryeministrit të Katarit dhe zëdhënës i Ministrisë së Jashtme të Katarit, është kthyer në një figurë të njohur muajt e fundit.

Në një intervistë të veçantë – të parën që ai ka dhënë për një gazetë izraelite  – Al-Ansari diskuton zhgënjimin e Katarit me Hamasin dhe sjelljen e Izraelit.

Kjo në bisedimet për të arritur një marrëveshje armëpushimi/lirimi i pengjeve, dhe nevojën për të arritur një marrëveshje sa më shpejt të jetë e mundur për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm të pengjeve.

Biseda në Doha, e cila u zhvillua pasi kryeministri i Katarit tha se ai po “rivlerësonte” rolin e vendit në negociata, ndodhi mes raporteve se një propozim tjetër po shqyrtohet nga Izraeli dhe Hamasi.

Intervista me Al-Ansari u zhvillua në një kompleks që ndodhet jo shumë larg vendit ku delegacioni i Izraelit është mbledhur muajt e fundit për negociata.

Vendimi për t’u intervistuar nga “Haaretz” në këtë moment dhe për t’i lejuar një gazetari me nënshtetësi izraelite të vuloste pasaportën e tij në aeroportin lokal, tregon një ndryshim në drejtim: Mes një marrëdhënieje jo të pastër me Netanyahun, Katari po tregon hapje për t’u angazhuar në dialog të drejtpërdrejtë me publikun izraelit. Më poshtë intervista e plotë e dhënë për “Haaretz”, përshtatur për albanianpost

Sipas mendimit tuaj, a është ende e mundur të arrihet një marrëveshje për lirimin e pengjeve?

Epo, ju e dini, ne kemi punuar pa u lodhur që nga dita e parë për këtë.

Ne kontaktuam drejtpërdrejt më 8 tetor me të dyja palët.

Sapo e kuptuam se kishte pengje, pasi e dinim se kishte jetë në rrezik, ne menjëherë u afruam me të dyja palët dhe që nga ajo ditë, negociatat tona nuk kanë pushuari së kërkuari çdo rrugë të mundshme.

Al-Ansari nuk pranon të vlerësojë shanset që bisedimet të ecin përpara

Më lejoni t’ju them se çfarë mund të ndaj për këtë.

Ne jemi tani në pikën ku bisedimet janë ndalur në mënyrë efektive dhe të dyja palët janë ngulitur në pozicionet e tyre, dhe për këtë arsye do të ishte shumë e vështirë për të marrë ndonjë llogaritje mbi numrat ose gjëra të tjera.

Por nëse ka një ndjenjë të përtërirë të përkushtimit nga të dyja palët, jam i sigurt se mund të arrijmë një marrëveshje që do të jetë në gjendje të sjellë më shumë njerëz në shtëpi, në familjet e tyre.

Kur thoni se po rivlerësoni rolin tuaj në bisedime, a mendoni vërtet se është e mundur që Katari të tërhiqet nga roli që luan në përpjekjet ndërmjetësuese midis Izraelit dhe Hamasit?

Epo, në fund, roli ynë bazohet në gjetjen e një mënyre për të arritur një marrëveshje midis të dyja palëve, për të arritur paqen dhe për t’i dhënë fund këtij shqetësimi.

Ne e kemi bërë këtë që nga viti 2006 kur SHBA-të na u afruan dhe na kërkuan të hapim një kanal komunikimi me Hamasin.

Ne kemi kryer ndërmjetësime të panumërta që atëherë, veçanërisht që nga viti 2014.

Ne e kuptojmë absolutisht se një ndryshim paradigme ka ndodhur që nga sulmet e 7 tetorit dhe ky është një realitet krejtësisht tjetër.

Por ne besojmë se rruga drejt paqes është përmes bisedës, ndërmjetësimit dhe kthimit të pengjeve te familjet e tyre.

Kjo mund të bëhet vetëm përmes përpjekjeve tona në procesin e ndërmjetësimit me të gjithë partnerët tanë në rajon.

A mendoni se jeni përdorur?

Sigurisht, siç thashë, ne jemi duke rivlerësuar angazhimin e të dyja palëve dhe një nga arsyet kryesore për këtë është se kemi marrë të gjitha këto deklarata që bien ndesh me shfaqjen e përkushtimit ndaj vetë bisedimeve.

Një nga kritikët e sjelljes suaj është kryeministri i Izraelit

Nuk dua të flas për individë të caktuar, sepse mendoj se kjo është më e madhe se vetë njerëzit.

Ne u befasuam nga shumë deklarata që dolën, sepse shumica e tyre erdhën nga njerëz që e njohin procesin dhe për vite me radhë ata njerëz kanë punuar me ne për të.

A mendoni se Netanyahu ose zyrtarë të tjerë të lartë izraelitë po përpiqen “të mbysin” Katarin sepse marrëveshja nuk po përparon?

Epo, ka shumë qëndrime politike dhe mund të them shumë qartë se ndjenja jonë është se shumë nga këto deklarata kanë të bëjnë me ambicie shumë të ngushta politike dhe se Katari po përdoret si një thes goditjeje.

Në shkurt, ju kritikuat ashpër Netanyahun, duke pretenduar se thirrjet e tij për t’i kërkuar Katarit të ushtrojë presion ndaj Hamasit ishin “një përpjekje për të zgjatur luftimet për arsye të dukshme”. Çfarë doje të thoje?

Epo, siç thashë, këto deklarata po pengojnë ndërmjetësimin.

Ne kemi qenë gjithmonë në gjendje të angazhohemi në një mënyrë shumë të hapur dhe të angazhohemi shumë sinqerisht.

Por pikërisht tani, ajo që po shohim është se sa herë që i afrohemi një marrëveshjeje, sa herë që gjejmë ide të reja për t’i paraqitur në tryezë, aty është vendi ku flitet për sabotim, dhe ai sabotim është në formën e deklaratave ose veprimeve që, natyrisht, pengojnë mesazhin.

Nga pala izraelite?

Nga të dyja palët. Dhe kjo është arsyeja pse ne shpresonim se me ndihmën tonë dhe me ndihmën e komunitetit ndërkombëtar, ne mund të bënim presion të dy palëve.

Por a besoni gjithashtu se Netanyahu preferon të vazhdojë luftën sesa të arrijë një marrëveshje në këtë moment në kohë?

Unë nuk mendoj se ky konflikt aktual është në interesin e askujt.

Nuk është në interesin e popullit izraelit, nuk është në interesin e popullit palestinez, jo në interesin e të gjithë njerëzve paqedashës në rajon.

Është detyra jonë së bashku ndaj popujve tanë për t’i dhënë fund këtij konflikti në mënyrë paqësore dhe për të arritur një situatë ku siguria e popullit izraelit dhe siguria e rajonit në tërësi është shqetësimi kryesor, jo llogaritjet e ngushta politike.

Al-Ansari shpreh shqetësim të madh në intervistë për mundësinë që një operacion izraelit në Rafah.

Ne kemi të njëjtin këndvështrim që kemi pasur gjithmonë gjatë gjithë këtij procesi: çdo përshkallëzim në terren pengon procesin.

Çdo përshkallëzim në terren vë në rrezik jetën e pengjeve. Çdo përshkallëzim në terren do të thotë më shumë vdekje për civilët në Gaza.

Ne e dimë me siguri se një operacion i tillë do të rezultojë në vdekje të panumërta civile, dhe ne kemi shprehur shqetësimin tonë së bashku me partnerët tanë në SHBA.

Kjo duhet të ndalet tani dhe nuk ka zgjidhje tjetër përveçse të ulemi rreth tryezës dhe të arrihet një marrëveshje.”

A është Hamasi i interesuar për një marrëveshje?

Ne shpresonim të shihnim më shumë përkushtim dhe më shumë seriozitet nga të dyja palët.

Ne, me ndihmën e partnerëve tanë ndërkombëtarë, shpresojmë se mund t’i bëjmë presion të dyja palëve për një marrëveshje, por tani për tani po shohim shumë mungesë të përkushtimit nga të dyja palët.

Zyrtarë të lartë izraelitë e portretizojnë Katarin si një vend që mbështet terrorin.

Ne nuk hymë në një marrëdhënie me Hamasin sepse donim. Na kërkuan nga SHBA-të, ne e shqyrtuam atë kërkesë në vitin 2006.

Në atë kohë, ishte shumë e qartë për ne se ky ishte një rol që mund të bëhej vetëm nga ne – se kishte shumë pak oreks që të gjithë të tjerët të hynin në atë arenë.

Si rezultat, ne morëm – dhe, mendoj, udhëheqjen tonë – një vendim të guximshëm për të marrë përsipër përgjegjësinë politike të të qenit ndërmjetës midis të dyja palëve.

Si e përkufizon Katari sulmin e Hamasit kundër Izraelit më 7 tetor? A është terrorizëm? A është Hamasi një organizatë terroriste?

Ne e kemi bërë shumë të qartë që nga fillimi i kësaj se ne dënojmë çdo shënjestrim të civilëve në çfarëdo mënyre, gjithsesi, për çfarëdo arsye.

Nuk ka absolutisht asnjë justifikim të mundshëm për vrasjen e civilëve në çdo lloj konflikti, pavarësisht se kush e bën atë.

A e keni pyetur veten pas 7 tetorit, nëse paratë që transferuat në Rripin e Gazës për shumë vite ishin gabim? A u përdorën paratë për aktivitete terroriste?

Fillimisht, le të sqarojmë disa gjëra: Njëra është se ne nuk kemi qenë kurrë ndërmjetës pasivë.

Mënyra më e lehtë për të bërë ndërmjetësim është të mos bësh absolutisht asgjë përveç shkëmbimit të mesazheve mes të dyja palëve.

Kur ndërmjetësuam për paqen në Liban, pjesë e marrëveshjes që arritëm ishte angazhimi i Katarit për rindërtimin në Libanin jugor.

Kur ndërmjetësuam midis qeverisë së veçantë dhe asaj qendrore në Khartoum, pjesë e marrëveshjes që u arrit ishte rindërtimi i Katarit dhe programet e zhvillimit në atë formë.

Dhe kur filluam ndërmjetësimin midis Hamasit dhe Izraelit, një pjesë e angazhimit nga ana jonë ishte të ndihmonim në rindërtimin e Gazës dhe t’u siguronim palestinezëve një të ardhme shprese, duke jetuar në paqe dhe prosperitet, dhe kjo u bë, natyrisht, përmes komitetit të rindërtimit në Gaza.

Kur bëhet fjalë për ndihmën tonë për Gazën, ajo u bë në koordinim të plotë me qeverinë dhe institucionet izraelite dhe administratat e njëpasnjëshme që kanë kaluar që kur kemi filluar këto programe ranë dakord që financimi i ndërtimit do të bëhej në dy rrugë.

Prapëseprapë – a përfunduan paratë në duar të gabuara?

Ne jemi plotësisht të sigurt në procesin që ishte në vend.

Ne besojmë se kontrollet që ishin në vend ishin të mjaftueshme dhe se, siç thashë, mbikëqyrja nga izraelitët dhe agjencitë ndërkombëtare garantoi se asnjë nga ato para nuk kishte rrjedhur askund, dhe siç thashë, ne i qëndrojmë politikës sonë, një politikë e bazuar në arsye humanitare.

Të ngjashme