Kuriozitete
Pse shohim ëndrra?
Demokracia
10:59 | 28 Maj 2024

Share:

Ëndrrat janë halucinacione që ndodhin gjatë fazave të caktuara të gjumit. Ata janë më të fortë gjatë gjumit REM, ose në fazën e lëvizjes së shpejtë të syve, kur mund të keni më pak gjasa të kujtoni ëndrrën tuaj.

Dihet shumë për rolin e gjumit në rregullimin e metabolizmit tonë, presionit të gjakut, funksionit të trurit dhe aspekteve të tjera të shëndetit. Por ka qenë më e vështirë për studiuesit të shpjegojnë rolin e ëndrrave, shkruan Healthline, përcjell Klankosova.tv

Megjithëse nuk ka asnjë provë përfundimtare, ëndrrat janë zakonisht mendime autobiografike të bazuara në aktivitetet tuaja të fundit, bisedat ose çështje të tjera në jetën tuaj.

Studiuesit ende nuk janë plotësisht dakord për qëllimin e ëndrrave. Megjithatë, ekzistojnë disa besime dhe teori të përhapura.

Ëndrrat si terapistë

Ëndrrat tuaja mund të jenë mënyra për t’u përballur me drama emocionale në jetën tuaj. Dhe për shkak se truri juaj funksionon në një nivel shumë më emocional sesa kur jeni zgjuar, truri juaj mund të krijojë lidhje me ndjenjat tuaja që vetëdija juaj nuk do t’i krijonte.

Ëndrrat si stërvitje për të “luftuar”

Një nga zonat e trurit që është më aktive gjatë ëndërrimit është amigdala. Amygdala është pjesa e trurit e lidhur me instinktin e mbijetesës dhe përgjigjen lufto-ose-ik.

Një teori sugjeron se për shkak se amigdala është më aktive gjatë gjumit sesa në jetën tuaj zgjuar, mund të jetë mënyra e trurit për t’ju bërë gati për t’u përballur me një kërcënim.

Ëndrrat si ndihmesë për prirjet krijuese

Një teori përse ëndërrojmë është se ajo ndihmon në lehtësimin e prirjeve tona krijuese. Ju mund të jeni zgjuar nga ëndrra ndonjëherë në jetën tuaj me një ide të mrekullueshme për një film ose një këngë gjithashtu.

Ëndrrat si ndihmës kujtese

Një teori e përhapur për qëllimin e ëndrrave është se ato ju ndihmojnë të ruani kujtime dhe gjëra të rëndësishme që keni mësuar, të hiqni qafe kujtimet e parëndësishme dhe të zgjidhni mendimet dhe ndjenjat e ndërlikuara.

Të ngjashme