Lifestyle
Pse nuk duhet të shtrihemi pas ngrënies?
Demokracia
08:39 | 30 Janar 2023

Share:

Si rregull i përgjithshëm, është më mirë të mos shkoni direkt në shtrat pasi keni ngrënë një vakt të madh, dhe arsyen e keni më poshtë.

Pse është keq të shtrihesh pas ngrënies?

Rrjedha natyrale e tretjes bazohet në gravitetin, që do të thotë se kur jeni në këmbë, acidi i stomakut zbret në mënyrën e duhur. Por nëse shkoni për të fjetur menjëherë pas ngrënies, ka shumë presion në stomak dhe kjo mund të shkaktojë që acidi i stomakut të kthehet në ezofag duke shkaktuar urth. Dhe kur e bëni këtë në mënyrë të përsëritur, ju keni një rrezik në rritje të sëmundjes së refluksit gastroezofageal (GERD).

Shtrirja pas ngrënies është gjithashtu e keqe për tretjen. Dhe kjo për shkak se muskujt në traktin tuaj të tretjes nuk janë aq efikas në lëvizjen e ushqimit siç duhet të jetë kur jeni shtrirë. Shumë njerëz gjithashtu ndihen të fryrë pasi janë shtrirë pas një vakti. Kjo ndodh sepse tretja e ushqimit për shkak të shtrirjes bën që trupi të prodhojë më shumë gaz.

Nga ana tjetër, nëse duhet absolutisht të shtriheni pas ngrënies, preferohet të shtriheni në anën tuaj të majtë. Shtrirja në të majtë është më e mira sepse kthesa natyrale e stomakut shkon në të majtë, që do të thotë se ushqimi mund të kalojë më lehtë përmes stomakut.

Sa kohë duhet të prisni të shtriheni pasi të keni ngrënë?

Një rregull i përgjithshëm është të prisni tre orë pas ngrënies për t’u shtrirë dhe për të fjetur. Sistemi tretës ka kohë të kalojë pjesën më të madhe të ushqimit nga stomaku.

Personalisht, konstatoj se me të vërtetë nuk mund të fle mirë nëse barku im më dhemb dhe jam e uritur. Pra, shtimi i një vakti të lehtë mund të ndihmojë, megjithëse përpiqem të shmang të hahet para gjumit. Një mënyrë më e mirë është të hani një drekë të mirë në mënyrë që të mos jeni të uritur natën vonë. Megjithatë, ata që flenë vonë natën nuk do ta kenë problem të hanë vaktin kryesor në mbrëmje./abcnews.al

Të ngjashme