Lajme
Popullsia e plakur e Kinës, a mund të përballohen 300 milionë pensionistë të tjerë?
Demokracia
23:17 | 03 Prill 2024

Share:

Pyet fermerin 72-vjeçar Huanchun Cao për pensionin e tij dhe ai reagon me një kakaritje fyti.

Ai thith cigaren e tij të mbështjellë në shtëpi, ngushton ballin dhe anon kokën – sikur vetë pyetja është absurde. “Jo, jo, nuk kemi pension”, thotë ai duke parë gruan e tij prej më shumë se 45 vitesh.

Cao i përket një brezi që dëshmoi lindjen e Kinës komuniste. Ashtu si vendi i tij, ai është plakur para se të bëhet i pasur. Ashtu si shumë punëtorë ruralë dhe emigrantë, ai nuk ka zgjidhje tjetër veçse të vazhdojë të punojë dhe të vazhdojë të fitojë, pasi ai ka rënë nga një rrjet i dobët i sigurisë sociale.

Një ngadalësim i ekonomisë, tkurrja e përfitimeve të qeverisë dhe një politikë dekadash e një fëmije kanë krijuar një krizë demografike rrëshqitëse në Kinën e Xi Jinping.

Vazoja e pensioneve po mbaron dhe vendit po i mbaron koha për të ndërtuar një fond të mjaftueshëm për t’u kujdesur për numrin në rritje të të moshuarve.

Gjatë dekadës së ardhshme, rreth 300 milionë njerëz, të cilët aktualisht janë të moshës 50 deri në 60 vjeç, do të largohen nga fuqia punëtore kineze. Kjo është grupmosha më e madhe e vendit, pothuajse e barabartë me madhësinë e popullsisë së SHBA.

Kush do të kujdeset për ta? Përgjigja varet nga ku shkoni dhe kë pyesni.

Cao dhe gruaja e tij jetojnë në provincën verilindore të Liaoning, ish-zemra industriale e Kinës.

Zona të gjera tokash bujqësore dhe kodrash të minuara rrethojnë qytetin kryesor të Shenyang. Shtyllat e tymit nga fabrikat e shkrirjes mbushin horizontin, krahas disa prej vendeve më të ruajtura të trashëgimisë botërore të vendit nga dinastia Qing.

Gati një e katërta e popullsisë këtu është 65 vjeç ose më shumë. Një numër në rritje i të moshuarve në moshë pune po largohen nga qendra e industrisë së rëndë në kërkim të punëve më të mira në qytetet më të mëdha.

Fëmijët e Cao janë larguar gjithashtu, por ata janë ende mjaft afër për t’i vizituar shpesh.

“Unë mendoj se mund të vazhdoj ta bëj këtë vetëm për katër ose pesë vjet të tjera,” thotë Cao, pasi ai dhe gruaja e tij kthehen nga mbledhja e druve. Brenda shtëpisë së tyre, flakët kërcasin nën një platformë të nxehtë – të quajtur “kang” – e cila është burimi kryesor i tyre i ngrohtësisë.

Çifti fiton rreth 20,000 juanë (2,700 dollarë) në vit. Por çmimi i misrit që ata kultivojnë po bie dhe ata nuk mund të përballojnë të sëmuren.

“Në pesë vjet, nëse jam akoma i fortë fizikisht, ndoshta mund të eci vetë. Por nëse jam i dobët dhe i pafuqishëm, atëherë mund të mbyllem në shtrat. Kjo është gjithçka. Supozoj se do të bëhem barrë për fëmijët e mi. Ata do të duhet të kujdesen për mua”.

Kjo nuk është e ardhmja që dëshiron 55-vjeçari Guohui Tang. Burri i saj pësoi një aksident në një kantier ndërtimi dhe shkollimi universitar i vajzës së tyre ia hoqi kursimet.

Kështu, ish-operatorja e fadromave pa një mundësi në kujdesin e të moshuarve për të financuar pleqërinë e saj. Ajo hapi një shtëpi të vogël kujdesi rreth një orë larg Shenyang.

Derrat dhe patat që të dy thërrasin mirëseardhjen në pjesën e pasme të shtëpisë njëkatëshe të rrethuar nga toka bujqësore. Tang rrit kafshët për të ushqyer gjashtë banorët e saj. Kafshët nuk janë kafshë shtëpiake – ato janë gjithashtu vakte.

Tang tregon një grup prej katër personash duke luajtur me letra, ndërsa dielli shkëlqen nëpër konservatorin e vogël.

Shihni atë burrë 85-vjeçar – ai nuk ka pension, ai mbështetet tërësisht tek djali dhe vajza e tij. Djali i tij paguan një muaj, vajza e tij paguan muajin tjetër, por edhe ata duhet të jetojnë.

Ajo është e shqetësuar se edhe ajo do të duhet të varet nga vajza e saj e vetme: “Tani do ta paguaj pensionin çdo muaj, edhe nëse nuk kam mundësi të ha apo të pi”.

Për breza të tërë, Kina është mbështetur në përkushtimin birnor për të mbushur boshllëqet në kujdesin ndaj të moshuarve. Ishte detyrë e djalit apo vajzës të kujdesej për prindërit e moshuar.

Por ka më pak djem dhe vajza ku prindërit e moshuar duhet të mbështeten – një arsye është diktati i “një fëmijë” që i pengonte çiftet të kishin dy ose më shumë fëmijë midis 1980 dhe 2015.

Me rritjen e shpejtë ekonomike, të rinjtë janë larguar gjithashtu nga prindërit e tyre, duke lënë një numër në rritje të të moshuarve të kujdesen për veten ose të mbështeten në pagesat e qeverisë.

Por fondi i pensioneve mund të mbetet pa para deri në vitin 2035, sipas Akademisë së Shkencave Kineze të drejtuar nga shteti. Ky ishte një vlerësim i vitit 2019, përpara mbylljes së pandemisë, e cila goditi rëndë ekonominë e Kinës.

Kina gjithashtu mund të detyrohet të rrisë moshën e daljes në pension, e cila ka qenë në kartat prej vitesh. Ajo ka një nga moshat më të ulëta të daljes në pension në botë – 60 për burrat, 55 për gratë me jakë të bardhë dhe 50 për gratë e klasës punëtore.

Por ekonomistët thonë se kjo është thjesht e ngadaltë nëse Kina dëshiron të shmangë atë që disa frikësohen se mund të shndërrohet në një krizë humanitare në 25 vjet.

Ndërkohë, gjithnjë e më shumë të moshuar janë zhytur në pensionet e tyre.

Të ngjashme