COVID-19KosovaSot:12Të gjitha:228,292|Bota 526,816,831
Kuriozitete
Për herë të parë shkencëtarët kanë rritur bimë nga dheu i Hënës
Demokracia
18:11 | 13 Maj 2022

Share:

Shkencëtarët kanë rritur për herë të parë bimë me dheun hënor, një hap i rëndësishëm për ta bërë të mundur qëndrimin afatgjatë në Hënë.

Sipas BBC, studiuesit përdorën mostra të vogla pluhuri të mbledhura gjatë misioneve Apollo të vitit 1969-1972 për të rritur një lloj kreshtë.

Për habinë e tyre, farat kanë mbirë pas dy ditësh.

“Nuk mund t’ju them se sa të habitur ishim”, tha Anna-Lisa Paul, një profesoreshë e Universitetit të Floridës, e cila ishte bashkë-autore e një punimi mbi gjetjet.

“Çdo bimë – qoftë në një mostër hënore apo në një kontroll – dukej e njëjtë deri rreth ditës së gjashtë”.

Pas kësaj, u shfaqën dallime. Bimët e rritura në tokën e hënës filluan të shfaqin stres, u zhvilluan më ngadalë dhe përfunduan të dëmtuara.

Por ato që janë të përfshirë thonë se është zbulim i madh – dhe që ka implikime tokësore.

“Ky hulumtim është kritik për qëllimet afatgjata të eksplorimit njerëzor nga NASA, pasi ne do të duhet të përdorim burimet e gjetura në Hënë dhe Mars për të zhvilluar burime ushqimore për astronautët e ardhshëm që jetojnë dhe veprojnë në hapësirën e thellë”, tha shefi i NASA-s, Bill Nelson, përcjell Telegrafi.

“Ky hulumtim themelor i rritjes së bimëve është gjithashtu një shembull kryesor se si Nasa po punon për të zhbllokuar inovacionet bujqësore që mund të na ndihmojnë të kuptojmë se si bimët mund të kapërcejnë kushtet stresuese në zonat me mungesë ushqimi këtu në Tokë”.

Një sfidë për studiuesit është se thjesht nuk ka shumë tokë hënore për të eksperimentuar. Gjatë një periudhe trevjeçare nga viti 1969, astronautët e NASA-s sollën 382 kg (842 lb) shkëmbinj hënor, mostra bërthamore, guralecë, rërë dhe pluhur nga sipërfaqja hënore.

Të ngjashme