OpEd
PD ka cof
Demokracia
21:30 | 30 Maj 2024

Share:

NGA EDISON YPI 

Ne në Dumre, thotë një belshak, ose belshanak, mbështetur mbi një hu gardhi, kemi shtëpi të mëdha, vila të bukura, kodra të buta, liqene përrallore, lokale, restorante, ullishta, vreshta. Pas pak në Dumre do kemi dhe pistën më të bukur në botë për Formula 1, që do përdridhet mes liqereve si gjarpër i plagosur mes dritash dhe ylberesh. Por mos lër qosh e zgëq në Dumre pa u futur, 1 të vetëm që të thotë se në Dumre ka PD, nuk e gjen dot për qamet. Në Dumre PD ka cof. Keq më vjen, por s’qaj dot.

Roskovecari thotë se PD e Fierit është një e vdekur e pakallur. Një gërdallë që na ka ngel në derë. Një xhenaze që duam ta heqim se na qelbi. Ja sa t’i gjejmë një varr ku ta kallim.

Edhe beratasi është i prerë, po ku ia ka ngenë PD-së Berati o burr i dheut. Po lozim nga ment e kokës me gjithë këtë turizëm biblik. Hotelet, motelet, bujtinat, restorantat, të gjitha të prenotuara që para një viti.

Në Myzeqe, thotë ngurrzalliu, ka ballista, zogista, mbretërorë, animalista, ambientalista. Nëpër Myzeqe, ka sera oqeanike, ara të mbjella si të qëndisura, shtëpi të reja me kopshte, me të gjitha, ka myzeqarë që hanë e pinë e dehen nëpër restorante duke ju mburrur shoshoqit me bërtima e ulërima jo-ti-poun kush e ka kapur milionin e parë të euros. Në Myzeqe ka gjithçka, por s’ka PD. Në Myzeqe PD ka cof.

Lezha dhe rrethinat e Lezhës, thotë lezhjani duke fshirë buzët me një pecetë nga birra Puka që sapo e rrëkëlleu, kanë gjithçka; vila dhe restorante si kështjella ruajtur me kamera 4D që ua monton Klarenc Refati, euro, dollarë, sterlina, lekë, biznese për prodhime mishi derri, bërxolla, bifteqe, sallamra, në sasi kolosale që vjen i merr me maunegjermani, italiani, francezi, polaku, suedezi. Ka biznese të materialeve inerte, pallate të lartë e të bukur të thuash ku jam këtu, në Lezhë apo në Milano. Në Lezhë ka dhe demokratë. Por, meqenëse në Lezhë PD-ja ka cof, në Lezhë s’ka PD.

Në Shkodër të thonë se PD-në e cofur të kalbur dhe të pa kallur do e varrosin brenda të njëjtit varr ku kanë kallur Partinë e Punës. Që Partia Demokratike dhe Partia e Punës të rrinë pranë e pranë përgjithmonë. Si e meritojnë. Të cofura, të përgjakura, të përqafuara. Si dy lezbike të vdekura që i janë përbetuar njëra-tjetrës për besnikëri të përjetshme dhe të përvdekshme.

Tironci të thotë pa i lëvizur qerpiku: PDja cofi se e zunë tre haqe;

Haku i Teatrit që nuk e shembi se iu dhymys socrealizmi.

Haku i Bunk’art-ave që nuk i ngriti për mos me humb simpatinë e nostalgjikëve.

Haku i Shtëpisë me Gjethe që as menia nuk i vajti ta rindërtojë si muzeum për mos me ia prish qefin Sigurimit.

I them matjanit: Po ti sikur më the se në Mat keni PD të fortë strall, të mrekullueshme, të pathyeshme, që nuk sprapset nga asnjë shtrëngatë e tufan, që është gati për fitore të ardhshme.

Përgjigjet burrelasi: Të rrejta. Por s’është faji im. Rrenat m’i mësoi PD-ja. Si gjithkund. Mati nuk bën përjashtim. Në Mat PD s’ka. Në Mat PD ka cof me kohë e me vakt.

Kuksiani thotë se po të kishim PD, sot do ishim në pushtet. Dhe vazhdon: Të gjitha i kemi. Të gjitha do i kemi. Veç PD as kemi pas as do kemi. Zoti na rujt nga PD-ja. Shyqyr që cofi. Kemi heq ca vajgur mënjanë ta djegim kur të ngrihet lugat nga varri ndonjë të xhuma në të gdhirë kur të këndojë gjeli i parë.

Si e keni me shëndet PD-në këtu në Devoll?

Ne devollinjtë kemi në mes tënë, punëtorë, sedentarë, ulokë, pehlivanë, hajdutë. PD u bë kohë që ka cof. Epo të rrojmë vetë. Gjëra që ndodhin. Ta ngremë ndonjë qelqe me këtë rast. Hajt gëzuar!

Kemi si s’kemi PD, thotë sulovari. Ne që s’kemi asnjë bilanc krimi, por kemi vetëm ara të mbjella, kopshte me fruta, lokale të mrekullueshme, ne që kemi pyje, ullishta, vreshta, makineri, traktora, s’do mend që kemi edhe PD. Po ç’e do. I ka ndalur zemra, i është tharë mushkëria, e ka lënë mendja. As flet, as kuvendon. As sheh, as dëgjon. Ka cof. Do vetëm një shkelm për ta hedh në gropë.

T’u zësh në gojë PD-në Peqin, të pështyjnë në surrat.

Tua kujtosh PD-në në Leskovik, të shkojnë në hell.

Të thuash në Këlcyrë “Jam me PD” të hedhin direkt në gropë të gëlqeres së pashuar.

Një elbasanlli i përndjekur te pusi që lahet vetë, thotë me qetësi: PD ka aq shanse për me ardhë në pushtet sa një kufomë mund të vijë përsëri në jetë, madje dhe të mbarset dhe të sjelli në jetë një çun kaçurrel. PD ka cof o njeri. PD nuk ekziston. Qorr, shurdh, budalla, kush nuk e sheh, dëgjon, kupton.

Jo, jo, thotë mallakastrioti, PD kemi, por të cofur, të vdekur, të ngordhur. PD-ja kokën e la nëpër mitingje, trupin e shiti nëpër fushata zgjedhore, gjymtyrët i theu nëpër privatizime, organet i sëmuri nëpër vjedhje, shqisat i asgjësoi nëpër trafiqe. I ka mbetur vetëm fundshpina. PD ka cof. PD është katandisur një fundshpinë e tëra. Me gjithçka që fundshpina ka; deje të shumtë, tul me shumicë, zorrë e trashë, vrimë e zgjeruar prej nga del ai që s’thuhet, hyn ai që s’shkruhet.

Të ngjashme