Lifestyle
“Pagesat dixhitale vs paratë cash” – A jeni gati të jetoni në një botë pa para?
Demokracia
14:42 | 02 Mars 2024

Share:

Ka vite që po ndodh ngadalë por me siguri; pagesat dixhitale po kalojnë paratë e gatshme. Mendoni pak: kur keni paguar për herë të fundit me fatura dhe monedha? Ndoshta ju rezistoni të paguani me kartë dhe paguani rregullisht me para në dorë, por për shumë njerëz, pagesa me kartë ose me smartphone është bërë normë e re.

Pra, a jeni gati të jetoni në një botë pa para? A është shoqëria gati të heqë dorë nga paratë fizike?

Sipas të dhënave nga Pew Research Group, numri i amerikanëve që zgjedhin të shkojnë pa para është rritur jashtëzakonisht në më pak se dhjetë vjet.

41% e amerikanëve thonë se ASNJË nga blerjet e tyre në një javë mesatare nuk paguhet me para në dorë, sipas të dhënave të vitit 2022. Kjo është një rritje e mprehtë nga viti 2018 kur vetëm 29% e amerikanëve thanë se gjatë një jave mesatare, ata paguanin vetëm nga kartë.

Sa i përket atyre amerikanëve që ende duan të prekin fizikisht paratë e tyre të ftohta dhe të forta, sondazhi i Pew Research zbuloi se numri i amerikanëve që kryesisht paguajnë për gjërat me para në dorë po zvogëlohet vazhdimisht.

Në vitin 2015, ata që përdornin para të gatshme përbënin 24% të popullsisë, duke zbritur në 18% në 2018 dhe 14% në 2022. Megjithatë, studimi thekson se në vitin 2022, 59% e amerikanëve ende thanë se në një javë mesatare, ata ende përdornin para në dorë për disa nga blerjet e tyre.

Një artikull nga New York Times thekson se bankat qendrore duan t’i mbajnë paratë e tyre relevante, kështu që ata kanë filluar të eksperimentojnë me versione dixhitale të monedhave të tyre, të ngjashme me Bitcoin. Sidoqoftë, ndryshimi është se ato lëshohen nga shteti dhe jo nga një ent privat si Bitcoin.

Bankat qendrore shpresojnë që gradualisht t’i prezantojnë këto monedha dixhitale në mënyrë që, përfundimisht, ato të bashkëjetojnë me paratë e gatshme. Më pas, ndërsa popullata bëhet më e rehatshme me to, bankat shpresojnë të heqin fare paratë fizike.

Sipas New York Times, Bahamas ishte vendi i parë që filloi të përdorte monedhën e parë dixhitale zyrtare në botë: “Sand Dollar”.

Fondi Monetar Ndërkombëtar raporton se Xhamajka dhe Nigeria kanë prezantuar gjithashtu monedhën dixhitale të Bankës Qendrore dhe se mbi njëqind vende në mbarë botën po eksplorojnë mundësinë, duke përfshirë Kinën, Japoninë, Suedinë, Britaninë e Madhe, Bankën Qendrore Evropiane, Brazilin dhe madje edhe Indinë.

Për sa i përket Shteteve të Bashkuara, qeveria duket pak e dyshimtë në lidhje me zhvillimin e një monedhe dixhitale të Bankës Qendrore (CBCD). Në mënyrë të qetë, në mars të vitit 2022, Presidenti Biden lëshoi një urdhër ekzekutiv që udhëzon Zyrën e Politikave të Shkencës dhe Teknologjisë të përgatisë një raport mbi rreziqet dhe përfitimet e krijimit të një dollari dixhital për Shtetet e Bashkuara.

Sipas Forbes, për momentin, qeveria federale po peshon ende të mirat dhe të këqijat e një dollari dixhital. Ajo ka teste pilot dhe eksperimente në zhvillim për të ndihmuar në vendosjen e kufijve dhe mundësive me CBCD.

Përfitimet e monedhës dixhitale janë të shumta. Siç theksohet nga Forbes, përfitimet e të qenit pa para përfshijnë përfundimin e aktivitetit kriminal të bazuar në para (i thoni lamtumirë pastrimit të parave) dhe pa rrezikun e dëmtimit fizik të parave.

Ka shumë përfitime për shitësit me pakicë (nuk numëroni më paratë tuaja në fund të ditës!) dhe kohë më të shpejta transaksionesh, nga të cilat përfitojnë shitësit me pakicë dhe konsumatorët. Për më tepër, konsumatorët nuk mund të humbasin monedhën dixhitale pasi mund të faturojnë dhe kanë më pak rrezik për grabitje.

Por çfarë ndodh me rreziqet? A i tejkalojnë përfitimet problemet me monedhën dixhitale?

Rreziqet përfshijnë: Paratë dixhitalë mund të prishin sistemet aktuale bankare që janë në vend dhe hakerimi elektronik është një rrezik real.

Humbja e privatësisë

Akoma më shqetësuese është humbja e privatësisë, të gjitha transaksionet mund të auditohen dhe gjurmohen, dhe blerja e gjërave në mënyrë anonime do të bëhej një gjë e së kaluarës.

A jeni i gatshëm të hiqni dorë nga paratë përgjithmonë? Pra, çfarë mendoni? A është bota gati për të kaluar në monedhën dixhitale? A do të ishit të gatshëm të hiqnit dorë nga paratë përgjithmonë?

Të ngjashme