Lajme
Një Cephalopod sapo ka arritur të tejkalojë një test kognitiv për fëmijë
Demokracia
16:25 | 03 Mars 2021

Share:

Një test i ri i intelegjencës që i është bërë një cefalopod ka përforcuar faktin se sa e rëndësishme është të mos nënvlerësojmë inteligjencën e kafshëve.

Sepjet janë vënë në një version të ri të provës së marshmallo, dhe rezultatet duket se tregojnë se në trurin e tyre të vogël të çuditshëm po ndodh më shumë nga sa dinim, transmeton Demokracia.com

Aftësia e tyre për të mësuar dhe përshtatur, thanë studiuesit, mund të kishte evoluar për t’i dhënë peshkut sepje një avantazh në botën detare në të cilën ata jetojnë.

Testi i marshmalloë, ose eksperimenti i marsfordit në Stanford, është mjaft i thjeshtë. Një fëmijë vendoset në një dhomë me marshmalloë. Atyre u thuhet nëse mund të arrijnë të mos hanë marshmalloë për 15 minuta, ata do të marrin një marshmalloë të dytë dhe do të lejohen të hanë të dy.

Kjo aftësi për të vonuar kënaqësinë demonstron aftësi njohëse siç janë planifikimi në të ardhmen dhe fillimisht u krye për të studiuar se si zhvillohet njohja njerëzore; konkretisht, në cilën moshë një njeri është aq i zgjuar sa të vonojë kënaqësinë nëse do të thotë një rezultat më të mirë më vonë.

Për shkak se është shumë e thjeshtë, mund të funksionojë edhe për kafshët. Padyshim që nuk mund t’i thuash një kafshe që ata do të marrin një shpërblim më të mirë nëse presin, por mund t’i stërvitësh të kuptojnë që ushqim më i mirë po vjen nëse ata nuk e hanë ushqimin para tyre menjëherë.

Disa primatë mund të vonojnë kënaqësinë, së bashku me qentë, megjithëse në mënyrë jo konsistente. Corvids, gjithashtu, kanë kaluar testin e marshmallow./Demokracia.com

Të ngjashme