Auto&Tech
NASA dhe Boeing shtynë kthimin e astronautëve në Tokë
Demokracia
08:47 | 20 Qershor 2024

Share:

Kthimi i kapsulës hapësinore Starliner të Boeing në Tokë është shtyrë deri më 26 qershor për shkak të problemeve me shtytësit e saj.

Misioni i Testit të Fluturimit të Ekuipazhit (CFT) përfshin dy astronautë dhe supozohej të zgjaste shtatë ditë, megjithatë, kthimi nga ISS u vonua ndjeshëm. NASA dhe Boeing synojnë të përdorin kohën shtesë për të vlerësuar problemet me shtytësit, të cilat u shfaqën gjithashtu gjatë përpjekjes së parë për të lidhur kapsulën me ISS më 6 qershor. Përveç sa më sipër, shëtitja në hapësirë u shty për 24 qershor, pra dy ditë para kthimit të Starliner.

“Ne duam t’u japim ekipeve tona pak më shumë kohë për të shqyrtuar të dhënat, për të bërë analizën dhe për t’u siguruar që jemi vërtet gati për të shkuar në shtëpi”, tha Steve Stich, menaxher i Programit Komercial të Ekuipazhit të NASA-s.

Starliner mund të shkëputet nga ISS në rast emergjence, por testet do të vazhdojnë për të mësuar më shumë rreth sistemeve të kapsulës.

Stich tha se pesë nga 28 shtytësit e Starliner dështuan gjatë fazës përfundimtare të lidhjes me ISS më 6 qershor, por katër qëlluan. Starliner arriti të lidhej me ISS disa orë më vonë. Analiza e asaj që ka ndodhur në të vërtetë është ende në vazhdim. Si pjesë e kësaj, Boeing dhe NASA kryen testime gjatë fundjavës së kaluar, pas së cilës Stich tha se ndihej shumë i sigurt.

Një shtytës nuk u aktivizua gjatë provës për shkak të presionit anormal të ulët të përjetuar gjatë uljes, dhe gjithashtu do të mbetet i fikur gjatë kthimit në Tokë. Krahu robotik Canadarm2 u përdor gjithashtu për të parë shtytësit me kamerën robotike.

Të ngjashme