COVID-19KosovaSot:331Të gjitha:284,013|Bota 589,655,224
Auto&Tech
Mediat sociale janë duke dëmtuar shëndetin mental të adoleshentëve
Demokracia
19:55 | 28 Janar 2021

Share:

Shëndeti mendor i adoleshentëve po dëmtohet nga përdorimi i madh i mediave sociale, thuhet një raport, transmeton Demokracia.

Kërkimet nga Education Policy Institute and The Prince’s Trust  thanë se mirëqenia dhe vetëvlerësimi ishin të ngjashme në të gjithë fëmijët e moshës së shkollës fillore.

Mirëqenia e djemve dhe vajzave preket në moshën 14 vjeç, por shëndeti mendor i vajzave bie më shumë pas kësaj, zbuloi raporti.

Mungesa e stërvitjes është një faktor tjetër kontribues, gjë që është përkeqësuar nga pandemia, tha studimi.

Sipas hulumtimit:

  • Një në tre vajza ishte e pakënaqur me pamjen e tyre personale deri në moshën 14 vjeç, krahasuar me një në shtatë në fund të shkollës fillore
  • Numri i të rinjve me sëmundje të mundshme mendore është rritur në një në gjashtë, nga një në nëntë në 2017
  • Djemtë në pjesën e poshtme të shkollës fillore kishin vetëvlerësim më të ulët në 14 vjeç se moshatarët e tyre

Mirëqenia e të dy gjinive bie gjatë adoleshencës, me vajzat që përjetuan një rënie më të madhe, tha raporti.

Sidoqoftë, studimi konstatoi që vetëvlerësimi dhe mirëqenia e vajzave stabilizohet ndërsa kalojnë në adoleshencën e tyre të vonë, ndërsa për djemtë vazhdon të bjerë.

Përdorimi i madh i mediave sociale ishte i lidhur me mirëqenien negative dhe vetëvlerësimin, pavarësisht nga gjendja mendore e të rinjëve, me më shumë vajza që përjetojnë ndjenja depresioni dhe mungesë shprese./Demokracia.com

Të ngjashme