COVID-19KosovaSot:728 Të gjitha:166,862|Bota 329,154,731
Auto&Tech
Marrëveshja e ‘shëmtuar’ sekrete e Apple me Kinën
Demokracia
14:37 | 08 Dhjetor 2021

Share:

Share:

Share

Tweet

Granit Xhaka tregon të vërtetën: Kjo është arsy... Tema e cila ka preokupuar gjithë shqiptarët ndër vite ishte mos ardhja e Granit Xhakës për ta p...

Apple mund të paguajë një çmim edhe më të madh për marrëveshjen e saj sekrete në Kinë. Shefi Ekzekutiv Tim Cook nënshkroi një marrëveshje të pazbuluar në vitin 2016 duke i premtuar Pekinit 275 miliardë dollarë investime në vend gjatë pesë viteve në këmbim të presionit të lehtësuar mbi biznesin e tij, sipas një raporti të publikuar së fundmi. Ai mund të ketë pasur pak zgjedhje, por kjo ngatërron llogaritjen e kthimit.

Transferimi i detyruar i teknologjisë në këmbim të aksesit në treg është një pikë e fërkimit të madh diplomatik midis Kinës dhe partnerëve të saj tregtarë, por shumë drejtues e pranojnë atë si një kosto të të bërit biznes. Të gjithë nga Microsoft tek Boeing kanë ndërtuar qendra kërkimi dhe zhvillimi në Republikën Popullore, ose kanë dorëzuar drejtpërdrejt pronësinë intelektuale. Quid pro quo nuk shpërblehet gjithmonë. Westinghouse, për shembull, ndërroi njohuritë e reaktorit bërthamor me kontrata dhe më pas falimentoi gjithsesi.

Marrëveshja erdhi pasi zyrtarët kinezë kishin targetuar prodhuesin e iPhone për gabime të ndryshme; shitjet e tij në vend ranë 17% në 2016. Goditjet e qëndrueshme mund të kishin destabilizuar zinxhirin e furnizimit dhe përfitimin global. Përveç një lehtësimi nga presioni, është e paqartë se çfarë përfitimesh korri Apple. Një investim prej 1 miliard dollarësh në ofruesin kinez të ndarjes së udhëtimit Didi Global i cili ishte pjesë e paketës, sipas raportit nga faqja e lajmeve teknologjike The Information, ka qenë një investim i vështirë dhe politikisht i qëndrueshëm në Uashington: paratë e Apple mund të kanë ndihmuar Didin të largojë rivalin amerikan Uber nga Kina.

Si një investitor i zgjuar, Apple, me siguri ka vënë një pjesë të parave në projekte që do të zhvilloheshin gjithsesi. Megjithatë, për të qetësuar Pekinin, disa kapitale mund të kenë shërbyer më shumë si donacione për ndërmarrjet shtetërore dhe qeveritë lokale. Kompania gjeneroi 249 miliardë dollarë shitje në Kinën e Madhe gjatë pesë viteve të fundit, më pak se shuma e premtuar.

Pjesa e Apple në tregun kinez të smartfonëve ka mbetur afërsisht statike që nga viti 2016, edhe pse ajo ka përfituar disi nga sanksionet e Shtëpisë së Bardhë që e shtynë Huawei, rivalin e saj më të afërt vendas, jashtë biznesit të smartfonëve. Vendimi për të fshehur marrëveshjen nga aksionerët do ta bëjë edhe më të vështirë për Cook që ta justifikojë tani. Tensioni i rritur gjeopolitik parashikon gjithashtu një goditje më të madhe në vend. Nëse asgjë tjetër, Apple të paktën i bleu vetes pak kohë. Sa dhe me çfarë kostoje është pyetja… Reuters. / SCAN

Të gjitha