Lajme
Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria me mesataren më të ulët në Evropë të koeficientit të inteligjencës
Demokracia
23:39 | 26 Shkurt 2024

Share:

Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kanë regjistruar mesataren më të ulët në Evropë të koeficientit të inteligjencës, sipas World PopulationReview, me 81.91 dhe 81.75, ndërsa vendet fqinje si Greqia kanë regjistruar rezultate pak më të larta, shkruan GreekCityTimes.

Mesatarja e koeficientit të inteligjencës në Bullgari është 90.99, në Serbi 89.6, në Mal të Zi 85.78 dhe në Greqi 90.77, ku Bjellorusia, Finlanda, Lihtenshtajni dhe Gjermania kanë shënuar më të lartat në Evropë,

“Mesatarja e koeficientit të inteligjencës në një vend llogaritet duke filluar me rezultatin mesatar të vendit në testet standarde të IQ-së, duke përshtatur mirë me vlerësimet kombëtare të matematikës, leximit dhe shkencës, dhe duke marrë parasysh cilësinë e përgjithshme të të dhënave. Burimet e të dhënave të konsideruara në këtë artikull ndryshojnë nga numri i variablave të konsideruar, thellësia e analizës dhe kohëzgjatja e të dhënave”, shpjegon World Population Review.

Sipas një studimi të vitit 2019 nga studiuesit Richard Lynn dhe David Becker në Institutin Ulster, rezultatet më të larta mesatare të IQ-së në botë i përkasin japonezëve, me qytetarët e Tajvanit dhe Singaporit të ndjekur nga pas.

Sipas World Population Review, ndërsa IQ-ja mund të ofrojë njohuri, është vetëm një pjesë e enigmës kur vlerësohet aftësia intelektuale e një kombi.

Metrika të shumta alternative japin një pamje më gjithëpërfshirëse. Këto përfshijnë performancën akademike në testet e standardizuara, kontributet në përparimin shkencor përmes inovacionit dhe kërkimit, dhe njohjen përmes çmimeve prestigjioze si çmimet Nobel.

Të ngjashme