Auto&Tech
Kriminelët po synojnë telefonin dhe kodin tuaj. Ja si të mbroheni pajisjet tuaja
Demokracia
09:18 | 12 Shkurt 2024

Share:

Kriminelët po synojnë telefonat dhe kodet për të fituar para, dhe viktima nuk dinë se çfarë të bëjnë më pas. Telefoni juaj përmban të dhëna të ndjeshme dhe, në duar të gabuara, kjo mund të shkaktojë shumë probleme. Përdorni telefonin për të hapur derën e shtëpisë tuaj, për të paguar në dyqan dhe madje për të nisur makinën tuaj.

Pra, çfarë duhet të bëni nëse telefoni juaj vjedhet dhe hajduti merr kodin tuaj?

Dan Ghazi, themelues i DAG Tech, një kompani kibernetike që ndihmon bizneset të mbrojnë informacionin e tyre, thotë se ka disa gjëra që mund të bëni për të mbrojtur veten.

“Kur telefoni juaj është komprometuar ose dikush merr qasje në të, është sikur të kesh një sërë problemesh,” tha Ghazi. “Duhet të jeni të kujdesshëm nëse ka dikush që mund të shohë telefonin tuaj.” Kur kriminelët marrin kodin tuaj, ata mund ta ndryshojnë fjalëkalimin e identifikimit të Apple, të çaktivizojnë veçorinë “gjej iPhone-n” dhe të mbyllin qasje për ju, tha Ghazi.

“Ata do të ndryshojnë identifikimin e fytyrës në identifikimin e fytyrës së tyre. Kështu, ata mund ta hapin telefonin dhe, po ashtu, ata mund të përdorin Apple Pay; ata mund të hynë në aplikacionet tuaja të bankave,” tha Ghazi.Ekspertët thonë se kriminelët duket se synojnë kryesisht përdoruesit e iPhone-ve, por pronarët e pajisjeve Android nuk janë plotësisht të sigurt. Ghazi tha se iPhone-të janë më të kërkuara dhe kanë një vlerë rishitje më të lartë.

Por Apple po lufton. Përditësimi i tyre iOS 17.3 përfshin një veçori të re të quajtur mbrojtje e pajisjes së vjedhur, e cila është e projektuar për të mbrojtur informacionin tuaj nëse telefoni juaj përfundon në duar të gabuara.

“Mbrojtja e pajisjes së vjedhur parandalon ndryshimin e fjalëkalimit të identifikimit tuaj të Apple për një orë, kështu që keni një mundësi për të anuluar kërkesën,” tha Ghazi.

“Dhe gjithashtu nuk mund të ndryshoni identifikimin e Apple të dikujt nga një vend që ata nuk frekuentojnë zakonisht.” Ju duhet të siguroheni që ky veçori është e aktivizuar në telefonin tuaj. Kështu mund ta bëni: Shkoni te cilësimet tuaja dhe nën “identifikimi i fytyrës dhe kodin” vendosni “mbrojtjen e pajisjes së vjedhur”.

Ghazi gjithashtu rekomandon aktivizimin e identifikimit të fytyrës në pajisjet tuaja për mbrojtje biometrike.

Si të mbani pajisjet tuaja të sigurta nga kriminelët? Çfarë duhet bërë që telefoni të jetë edhe më e vështirë për t’u hapur nga kriminelët?

Mos ruani fjalëkalimet në shënime. Në vend të kësaj, shkarkoni një menaxher fjalëkalimesh që kodifikon informacionin.

Koha e bllokimit të ekranit tuaj duhet të jetë vendosur në rregullim më të shpejtë, kështu që të bllokohet shpejt pasi të vendosni telefonin poshtë.

Të gjitha aplikacionet tuaja financiare duhet të jenë të konfiguruara me autentifikim me faktorë të shumtë.

Nëse takoni një të panjohur dhe po përpiqeni të ndani informacionin tuaj kontakti, mos i jepni telefonin tuaj për të shtuar vetë numrin.

Ekspertët për sigurinë thonë se kjo mund të çojë në një kurth.

Të ngjashme