COVID-19KosovaSot:8Të gjitha:161,147|Bota 266,940,196
Prishtina -1 °C
Arte
Këshilli anglez u bën thirrje prindërve të mos i lejojnë fëmijët të shikojnë “Squid Game”
Demokracia
18:00 | 17 Tetor 2021

Share:

Share:

Share

Tweet

Mblidhet Kryesia e Kuvendit, ky është rendi i d... Kryesia e Kuvendit të Kosovës do ta mbajë sot mbledhjen e radhës. Në këtë mbledhje pritet të...

Një këshill në jug të Anglisë ka këshilluar prindërit të mos i lënë fëmijët e tyre të shikojnë shfaqjen e Netflix “Squid Game”, pasi disa raporte kanë treguar se fëmijët e moshës gjashtë vjeç po kopjojnë sfidat e saj të dhunshme.

Ekipi mbrojtës i arsimit nga këshilli Qendror i Bedfordshire i dërgoi një email prindërve dhe kujdestarëve në rreth duke u kërkuar atyre që të jenë vigjilentë pasi raportet tregojnë se fëmijët dhe të rinjtë po kopjojnë lojëra dhe dhunë nga seria e re e Netflix, shkruan The Guardian.

Në program, garuesit me borxh luajnë lojëra me para, por pushkatohen nëse dështojnë. Megjithëse shumë nga lojërat e paraqitura në program kërkojnë armë dhe pajisje të specializuara, disa prej tyre janë versione të dhunshme të lojërave në shesh lojërash, siç janë mermerët dhe tërheqjet e luftës, të cilat janë të lehta për t’u rikrijuar nga fëmijët.

Shumë fëmijë nuk po e shikojnë shfaqjen, por janë të vetëdijshëm për të përmes sfidave virale në TikTok, ku përdoruesit e mediave sociale postojnë versionet e tyre të lojërave.

Disa raporte thonë se fëmijët kanë përdorur dhunë fizike në shesh lojërash për të “ndëshkuar” humbësit si zëvendësim për lojtarin që humbet jetën. Veçanërisht e popullarizuar është drita e kuqe, drita jeshile – e njohur tradicionalisht si statuja ose gjurmët e gjyshes në Mbretërinë e Bashkuar në të cilat lojtarët përpiqen të arrijnë në vijën e finishit ndërsa drejtuesit të lojërave janë kthyer me kurriz. Ata duhet të ngrijnë aty për aty sa herë që kukulla e “Squid Game” kthehet.

Këtë muaj një shkollë në Belgjikë tha se fëmijët po rrihnin ata që lëviznin në vend që t’i qëllonin, si në lojën e “Squid Game”.

“Kohët e fundit ka pasur disa raporte shqetësuese në lidhje me fëmijët dhe të rinjtë që luajnë “Squid Game” gjatë shkollës. Squid Game po shikohet gjithashtu përmes platformave të tjera si YouTube dhe TikTok, dhe duke pasur parasysh popullaritetin e lojërave në shfaqje, zhvilluesit kanë bërë mini-lojëra të ndryshme të bazuara në Squid Game në Roblox dhe platforma të tjera lojrash. Ne këshillojmë fuqimisht që fëmijët të mos shikojnë Squid Game, shfaqja është mjaft grafike me shumë përmbajtje të dhunshme”, thuhet në email-in e këshillit të Qendrës Bedfordshire.

Shkollat u kanë dërguar paralajmërime të ngjashme prindërve. Gareth Nichols, nga fillorja “Sir Francis Hill” në Lincoln, tha se një grup i vogël nxënësish brenda shkollës, të moshës rreth gjashtë vjeç po diskutonin shfaqjen dhe ri-krijonin disa skena.

Nichols tha se mësuesi i klasës menjëherë kontaktoi prindërit për t’i njoftuar me rastin, raportoi BBC .

Të gjitha