Auto&Tech
IBM dhe AIST bashkëpunojnë në prodhimin e kompjuterit kuantik 10,000 kubitë
Demokracia
19:01 | 19 Qershor 2024

Share:

IBM ka ambicie për të marrë drejtimin në informatikë kuantike, me një partneritet të ri për ta bërë këtë realitet.

Media japoneze e lajmeve Nikkei raporton për një përpjekje të përbashkët të zbuluar nga IBM dhe Instituti Kombëtar i Shkencës dhe Teknologjisë Industriale të Avancuar (AIST).

Siç bëhet e ditur, përpjekja kërkon të prodhojë një kompjuter kuantik që përmban 10,000 kubit deri në vitin 2029.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, informatika kuantike ka qenë një fokus kryesor i IBM për disa vite tani, dhe ky hap më i ri përpara është një hap i dukshëm.

Makina 10,000 kubit “shpërthen” pas atij aktual kuantik të IBM, i cili nuk arrin as 2,000 kubit në produktet komerciale deri në vitin 2033 dhe më tej.

IBM kishte planifikuar më parë një lëshim në vitin 2025 të një kompjuteri 1000 kubitë, Condor, por prototipi është lënë në sirtar.

Të ngjashme