Lajme
Fond prej 100 miliardë eurosh, vendet e NATO-s diskutojnë propozimin e Stoltenberg për Ukrainën
Demokracia
16:53 | 03 Prill 2024

Share:

Një propozim i Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg për një fond pesëvjeçar prej 100 miliardë eurosh për Ukrainën, tërhoqi reagime të ndryshme nga vendet anëtare të mërkurën.

Propozimi për të vendosur mbështetjen ushtarake për Ukrainën në një bazë afatgjatë do t’i jepte gjithashtu aleancës perëndimore një rol më të drejtpërdrejtë në koordinimin e furnizimit me armë, municione dhe pajisje për Ukrainën, ndërsa ajo lufton pushtimin rus, shkruan Reuters.

Sipas planeve, NATO do të merrte përsipër disa punë koordinuese nga një koalicion ad-hoc i udhëhequr nga SHBA, i njohur si grupi Ramstein – një lëvizje e krijuar pjesërisht për të mbrojtur kundër çdo shkurtimi të mbështetjes së SHBA nëse Donald Trump kthehet në Shtëpinë e Bardhë, thanë diplomatët.

“Ne duhet të ndryshojmë dinamikën e mbështetjes sonë,” tha Stoltenberg ndërsa mbërriti në një takim të ministrave të jashtëm të NATO-s në Bruksel.

“Ne duhet të sigurojmë ndihmë të besueshme dhe të parashikueshme të sigurisë për Ukrainën për një kohë të gjatë, në mënyrë që të mbështetemi më pak në kontributet vullnetare dhe më shumë në angazhimet e NATO-s. Më pak në ofertat afatshkurtra dhe më shumë në premtimet shumëvjeçare.”

Të ngjashme