Auto&Tech
Çfarë ‘fshihet’ pas ndalimit nga Franca të iPhone 12 të Apple?
Demokracia
10:48 | 14 Shtator 2023

Share:

Autoriteti mbikëqyrës i rrezatimit në Francë ka ndaluar shitjet e iPhone 12 të Apple pas testeve që thuhet se treguan se telefoni inteligjent kishte shkelur kufijtë evropianë të ekspozimit ndaj rrezatimit.

Agjencia franceze, ANFR, tha të mërkurën se testimi zbuloi se Shkalla e Përthithjes Specifike (SAR) e modelit – një masë e shkallës së energjisë së radiofrekuencës të përthithur nga trupi nga një pjesë e pajisjes – ishte më e lartë se sa lejohej ligjërisht, shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi.

Kështu, ANFR tha se “urdhëroi Apple të heqë iPhone 12 nga tregu francez që nga 12 shtatori”.

Nëse Apple nuk e zgjidh problemin, ANFR tha se do të urdhëronte një tërheqje të pajisjeve në të gjithë Francën.

Apple ka kundërshtuar konkluzionet e mbikëqyrësit, duke thënë se iPhone 12 ishte certifikuar nga shumë organe ndërkombëtare si në përputhje me standardet globale të rrezatimit.

Por çfarë dihet rreth mosmarrëveshjes?

Çfarë është SAR?

“Shkalla standarde e absorbimit” i referohet dozës së energjisë që trupi thith nga çdo burim rrezatimi. Ajo shprehet në vat për kilogram të peshës trupore.

Rrezatimi nga telefonat celularë është rezultat i mënyrës së funksionimit të tyre, duke transmetuar valë radiofrekuencash, duke krijuar fusha elektromagnetike.

Ndryshe nga rrezatimi nga rrezet X ose rrezet gama, telefonat nuk mund të thyejnë lidhjet kimike ose të shkaktojnë ndryshime në qelizat në trupin e njeriut, një proces që në fund mund të shkaktojë dëm, siç është kanceri.

Çfarë ka gjetur ANFR?

ANFR kohët e fundit testoi 141 telefona celularë dhe zbuloi se kur iPhone 12 mbahet në dorë ose mbahet në xhep, niveli i tij i përthithjes së energjisë elektromagnetike është 5.74 vat për kilogram, më i lartë se standardi i BE-së prej 4 vat për kilogram.

Telefoni kaloi një test të veçantë të niveleve të rrezatimit për pajisjet e mbajtura në një xhaketë ose në një çantë, tha agjencia.

Andaj testet e rrezatimit të telefonave inteligjentë deri më tani kanë çuar në 42 ndalesa të shitjeve të imponuara në vend, tha ai.

Në testet e pavarura laboratorike, dy iPhone 12 nuk ishin në përputhje me standardet e BE-së, tha zyra e Ministrit Dixhital për Reuters.

Sa është e rrezikshme?

Telefonat celularë janë etiketuar si kancerogjenë “të mundshëm” nga grupi i kërkimit të kancerit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, duke i vendosur ata në të njëjtën kategori si kafeja, tymi i naftës dhe pesticidi DDT.

Sidoqoftë, rrezatimi i prodhuar nga telefonat celularë nuk mund të dëmtojë drejtpërdrejt ADN-në dhe është i ndryshëm nga llojet më të forta të rrezatimit, si rrezet X ose rrezet ultravjollcë.

Dhe kufijtë e rrezatimit janë vendosur “shumë nën nivelin në të cilin do të ndodhë dëmi”, dhe për këtë arsye një rritje e vogël mbi pragun “nuk ka gjasa të ketë ndonjë pasojë shëndetësore”, ka thënë Malcolm Sperrin, drejtor i fizikës mjekësore në grupin spitalor Royal Berkshire të Mbretërisë së Bashkuar, përcjell Telegrafi.

Përdoruesit e iPhone 12 duhet të jenë në gjendje të shkarkojnë një përditësim që parandalon ekspozimin ndaj rrezatimit të tejkalojë kufirin, ka treguar Sperrin.

Si është përgjigjur Apple?

ANFR ka thënë se një përditësim i softuerit duhet të jetë i mjaftueshëm për të zgjidhur problemin.

Me fjalë të thjeshta, kjo është për shkak se softueri – aplikacionet, programet dhe informacione të tjera operative që ekzekutohen në një pajisje – ndikojnë në mënyrën se si funksionon hardueri (pajisja).

Pra, një përditësim i softuerit duhet të jetë i mjaftueshëm për të reduktuar ekspozimin ndaj SAR të përdoruesve të iPhone 12.

Në anën tjetër Apple theksoi se iPhone 12 është certifikuar nga shumë organe ndërkombëtare dhe është në përputhje me të gjitha rregulloret dhe standardet e zbatueshme për rrezatimin në mbarë botën.

Kompania amerikane e teknologjisë theksoi gjithashtu se i ka ofruar agjencisë franceze rezultate të shumta laboratorike të kryera si nga kompania ashtu edhe nga laboratorët e palëve të treta që vërtetojnë “përshtatshmërinë” e telefonit.

A priten ndalime të tjera?

ANFR pretendoi se iPhone 12 kishte dështuar të përmbushte standardet e Bashkimit Evropian, duke ngritur pikëpyetje nëse më shumë ndalime të shitjeve mund të vijnë diku tjetër.

Ndërsa mbetet e paqartë nëse autoritetet e tjera po hetojnë, Zyra Federale e Gjermanisë për Mbrojtjen nga Rrezatimi tha të mërkurën se “çështja e nevojës për ndryshim është aktualisht objekt diskutimi”.

Ndalimi i Francës erdhi pasi Apple tashmë po përballej me telashe të tjera pasi dolën raporte se disa agjenci dhe firma qeveritare kineze, si dhe ndërmarrje shtetërore, i kishin thënë stafit që të ndalonte përdorimin e telefonave në punë.

Por Qeveria kineze hodhi poshtë këto pretendime të mërkurën, duke thënë se nuk kishte lëshuar një ndalim për blerjen ose përdorimin e markave të huaja të telefonave.

Megjithatë, lajmi ka shkaktuar shqetësim tek investitorët e Apple, pasi ekonomia e dytë më e madhe në botë është një treg i madh për kompaninë amerikane të teknologjisë

Të ngjashme