Lifestyle
A janë perimet e ngrira me cilësi më të ulët se të freskëtat?
Demokracia
22:37 | 17 Shtator 2023

Share:

Një dietë e shëndetshme është e paimagjinueshme pa perime, por shumë njerëz mendojnë se përdorimi i ushqimeve të ngrira është thjesht një zëvendësues i keq për të freskët.

Është më mirë të hamë perime të freskëta, sepse përmbajnë shumë minerale dhe vitamina, por çka nëse nuk i kemi në dispozicion? Në minutat e ardhshme, zbuloni nëse versioni i ngrirë është po aq i mirë.

Prej disa kohësh në mesin e konsumatorëve qarkullon një mit se perimet dhe frutat e ngrira paraprakisht janë më pak të shëndetshme se ato të freskëta, shkruan metropolitan.si . Sipas ekspertëve, kjo rrjedh nga praktikat e këqija të ngrirjes së ushqimeve të së shkuarës. Sot ngrirja konsiderohet mënyra më e përshtatshme për të zgjatur jetëgjatësinë e ushqimit, sepse ruan vlerat ushqyese dhe ushqyese të ushqimit, por duhet të respektojmë disa rregulla.

Ngrirja e duhur është e rëndësishme

Cilësia më e lartë e ngrirjes mund të arrihet kur ngrirja bëhet shumë shpejt në temperaturën më të ulët të mundshme. Para se ushqimi të arrijë në ngrirje, rekomandohet zbardhja e tij. Në këtë mënyrë, ne shkatërrojmë enzimat që janë përgjegjëse për një rënie më të shpejtë të cilësisë.

Nutricionistët këshillojnë që kur ngrini perimet dhe frutat në shtëpi, t’i prisni në copa më të vogla dhe t’i rregulloni në mënyrë që sipërfaqja më e madhe të jetë e ekspozuar ndaj ftohjes. Gjithashtu, është e rëndësishme të mos ngrini sasi të mëdha menjëherë.

Për rezultatin më të mirë, është mirë që ushqimi të ruhet në ambalazh të mbyllur hermetikisht, pasi kjo parandalon tharjen dhe në të njëjtën kohë rrit qëndrueshmërinë e ushqimit. Duhet të jemi të vetëdijshëm se edhe ushqimet e ngrira nuk kanë jetëgjatësi të pakufizuar.

Po në lidhje me shkrirjen?

Është më e vështirë të ruhet cilësia e ushqimeve të ngrira të blera, prandaj është e rëndësishme t’i mbyllni ato në një qese të përshtatshme sa më shpejt që të jetë e mundur pas blerjes dhe menjëherë t’i vendosni në frigorifer pas mbërritjes në shtëpi. Para konsumimit, është e rëndësishme që ushqimi të shkrihet siç duhet. Perimet, për shembull, mund të gatuhen pa shkrirë më parë, ndërsa ushqimet e tjera, në parim, duhet të shkrihen përpara se t’i vendosni në tenxhere. Është e rëndësishme ta bëni atë siç duhet.

Nëse nuk kemi kohë për të shkrirë në frigorifer, mund ta shkrijmë ushqimin edhe në ujë të ftohtë, por vetëm nëse ushqimi është i mbyllur në ambalazh të papërshkueshëm nga uji. Për shkrirjen më të shpejtë, mund të përdorni një furrë me mikrovalë, e cila është veçanërisht e përshtatshme për copa më të vogla. Ushqimet e shkrira prishen shpejt, ndaj duhen përdorur sa më shpejt që të jetë e mundur dhe ushqimet e shkrira nuk duhet të ngrihen sërish. Ekspertët gjithashtu theksojnë se koha e shkrirjes nuk duhet të jetë më e gjatë se 12 orë.

Cilat janë përfitimet e perimeve të ngrira?

Rezultatet e hulumtimeve të ndryshme kanë treguar se vlerat ushqyese mund të ruhen me ngrirje dhe se është e ngjashme me atë të produkteve të freskëta. Këshilltarja e të ushqyerit Mojca Cepuš shpjegon në mënyrë të ngjashme. “Hulumtimet tregojnë se ushqimi i ngrirë është më i mirë se ushqimi i freskët që nuk është në sezon. Kjo është kryesisht për shkak se frutat dhe perimet e freskëta janë mbledhur para se të ishin plotësisht të pjekur. Pjekja vazhdoi gjatë rrugës. Por, për shkak të kësaj, bima nuk mori të gjitha lëndët ushqyese që mund të kishte. Përkundrazi, frutat dhe perimet e ngrira piqen në bimë. Është ngrirë me procedura të shpejta. Dhe u nis tashmë i ngrirë”, tha ajo për visita.si .

Në fund të fundit, perimet dhe frutat e ngrira janë një alternativë e mirë dhe e shëndetshme kur nuk ka ushqim të freskët. Megjithatë, duhet pasur kujdes që ato të jenë të ngrira mirë dhe gjithashtu duhet të shkrihen në mënyrën e duhur.

Të ngjashme